Στη Νότια Κορέα διέφυγαν το τελευταίο διάστημα πολλοί βορειοκορεάτες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, δεδομένης της «χαοτικής» κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας τους, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκάλυψε το Wikileaks.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα που συντάχθηκε τον Ιανουάριο 2010 από την αμερικανίδα πρεσβευτή στη Σεούλ, και στο οποίο αναφέρονται πληροφορίες του νοτιοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών, η διαφυγή πολλών αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας που υπηρετούσαν στο εξωτερικό δεν έγιναν δημόσια γνωστές.

«Αδιευκρίνιστος αριθμός βορειοκορεατών αξιωματούχων που υπηρετούσαν στο εξωτερικό διέφυγαν πρόσφατα», δηλώνει ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Γιού Μιούνγκ-Χουάν σύμφωνα με το κείμενο του τηλεγραφήματος. Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι η διαδοχή του Γιμ Γιόνγκ-Ιλ από τον γιό του Κιμ Γιόνγκ-Ουν, 27 ετών, δεν γίνεται αρμονικά και ότι μία νομισματική μεταρρύθμιση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και οι μυστικές υπηρεσίες δεν επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα των πληροφοριών που περιέχονται στο τηλεγράφημα και οι οποίες δόθηκαν από τον νοτιοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών στις 11 Ιανουαρίου 2010 κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Σεούλ με τον αμερικανό απεσταλμένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα Ρόμπερτ Κινγκ.Ο Γιού διαβεβαιώνει το αμερικανό αξιωματούχο ότι η Βόρεια Κορέα έχει ανάγκη από την κινεζική οικονομική βοήθεια και την πολιτική στήριξη του Πεκίνου για τη σταθεροποίηση της «όλο και πιο χαώδους» εσωτερικής κατάστασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας βεβαιώνει επίσης ότι ο αριθμός των βορειοκορεατών που διαφεύγουν από τη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται κυρίως εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης ειδών διατροφής.

Όπως εκτιμάται, περισσότεροι από 20.000 Βορειοκορεάτες έχουν διαφύγει μέχρι σήμερα από τη χώρα τους προς τη Νότια Κορέα, εκ των οποίων 2.927 τον περασμένο χρόνο.