Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».
Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.
Πάνω από 100 φορτηγά με Ρώσους στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα
Τουλάχιστον 100 φορτηγά γεμάτα Ρώσους στρατιώτες κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ουκρανία στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε πως δεν έχει σκοπό να στείλει άμεσα στρατιώτες στο Ντονμπάς στις δηλώσεις του μετά το πράσινο φως που άναψε το κοινοβούλιο για την χρήση στρατού στο εξωτερικό.
Ματαιώθηκε η συνάντηση Λαβρόφ – Μπλίνκεν
Στην Ουάσινγκτον μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, και στην κοινή συνέντευξη τύπου που έγινε μετέπειτα, αποφασίστηκε πως δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης, με αποτέλεσμα την ματαίωση της συνάντησης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός, «δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στην Ρωσία να προσποιείται ότι συνομιλεί την ώρα που προχωρά έμπρακτα σε πράξεις κλιμάκωσης στο πεδίο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν διεμήνυσε πως αναγνωρίζει τα συνταγματικά όρια των αποσχισθέντων περιοχών κάτι το οποίο στις ΗΠΑ, μεταφράζεται ως κήρυξη πολέμου.
Διάγγελμα Μπάιντεν: Αυτές είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Δεν θέλουμε πόλεμο
Με νέο του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες (22/2) κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στις κινήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την Ουκρανία με την ένταση να έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζεται ότι, ζήτησε και πήρε έγκριση από το Κοινοβούλιο για χρήση του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό, με τον Πούτιν, ωστόσο, να αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters ότι δεν είπε πως θα στείλει άμεσα στρατό στο Ντονμπάς.
Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η χώρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία, καθώς και ότι ο Πούτιν μπορεί ακόμα να αποφύγει έναν «πλήρη πόλεμο επιλογής» στην Ουκρανία.
Το διάγγελμα Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, λοιπόν, στο διάγγελμά του ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».
Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.
Συγκεκριμένα οι κυρώσεις αφορούν:
- Δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank.
- Τον οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας τόσο στην ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.
- Το «πάγωμα» του Nord Stream 2, σε συμφωνία με τη Γερμανία.
- Την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να την εξοπλίζουν στρατιωτικά.
Ο Τζο Μπάιντεν είπε μεταξύ άλλων: «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παίρνει ένα κομμάτι της Ουκρανίας, αυτό έκανε χθες ο Πούτιν με όσα είπε. Γνωρίζω ότι ο ίδιος οικοδομεί μια λογική για να συνεχίσει περαιτέρω. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανακηρύξει σαν ανεξάρτητες δύο περιοχές μιας άλλης χώρας; Για όνομα του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω την πρώτη δέσμη κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είναι οικονομικές – εμπορικές και θα αφορούν πρόσωπα, εταιρείες και εμπορεύματα που είναι χρήσιμα στη βιομηχανία της. Θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις ενέργειές της.
Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Δεν θέλουμε πόλεμο. Θέλουμε με τους συνεργάτες μας να υπερασπιστούμε όσους δέχονται επίθεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν.
Έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη, η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα».