Με την κρίση στην ανατολική Ουκρανία να κλιμακώνεται, το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη καταστρώνει πλάνο αποχώρησης των Ελλήνων που εργάζονται στην περιοχή. Άλλωστε, η Μαριούπολη βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο επαφής και στην εμπόλεμη ζώνη.
Αν και μέχρι πριν από λίγο καιρό ακέφαλο, το ελληνικό προξενείο στην πόλη ενισχύθηκε την τελευταία εβδομάδα με επτά – οκτώ διπλωμάτες σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Πλέον, επεξεργάζεται εδώ και κάποια 24ωρα, σχέδιο ώστε όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν, οι Έλληνες που εργάζονται στη Μαριούπολη και θα χρειαστούν να αποχωρήσουν από την πόλη να μετακινηθούν με λεωφορεία προς τα δυτικά της Ουκρανίας.
Ενδεικτικό ότι η συμφωνία του Μινσκ έχει καταρρεύσει πλήρως, σημειώνει η ίδια πηγή, είναι ότι εκεί που η χρήση βαρέος οπλισμού κατά μήκος των συνόρων απαγορευόταν με βάση τη Συμφωνία, από νωρίς το πρωί της Τρίτης (22/2) και υπό το φως της μέρας, παρατηρούνται εκατέρωθεν μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Νωρίτερα, αναφορά στο θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών από θέση αρχής και σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες, δήλωσε σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία από το Παρίσι όπου συμμετείχε στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Εμείς ωστόσο έχουμε και ένα ειδικό θέμα, αυτό της προστασίας της ελληνικής μειονότητας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πολυάριθμη μειονότητα 150.000 ανθρώπων. «Πρόκειται λοιπόν και πάλι, όπως και χθες, να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
Να σημειωθεί πως εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως όσοι επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία, προτρέπονται να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία – σε Κίεβο, Μαριούπολη και Οδησσό.