Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επέκρινε γρήγορα την κίνηση του Ρώσου προέδρου, αλλά δεν ανακοίνωσε κυρώσεις.
Η Τουρκία έχει καλούς δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, αλλά είναι αντίθετη στις κυρώσεις, σύμφωνα με το Reuters, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία στις διπλωματικές του σχέσεις μαζί με τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να προστατεύσει την οικονομία της Τουρκίας από τους αλλεπάλληλους κραδασμούς μετά τη νομισματική κρίση τον Δεκέμβριο.
«H προοπτική μιας παρατεταμένης αναίμακτης σύγκρουσης ή ουσιαστικών κυρώσεων στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας θα μπορούσαν να βλάψουν βαθιά την Τουρκία (και να απειλήσουν) την οικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Atilla Yesilada, αναλυτής της GlobalSource Partners με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Επιτυγχάνοντας την ισορροπία ο Ερντογάν συχνά υπογραμμίζει τη φιλία του με τον Πούτιν, και είχε προσφερθεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση.
Ο Ερντογάν διέκοψε την περιοδεία του στην Αφρική και επιστρέφει εσπευσμένα στην Άγκυρα
Καθώς η ένταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, ο Ερντογάν ματαίωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γουινέα-Μπισάου και επιστρέφει εσπευσμένα από την Αφρική προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικτυακή σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το γραφείο του, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η σύνοδος αυτή είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη.
Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιούσε τριήμερη περιοδεία, συνοδευόμενος από πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σενεγάλη και τη Γουινέα Μπισάου. Σχεδίαζε να επιστρέψει στην Τουρκία αύριο.
Σύμφωνα με πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το βράδυ της Τρίτης.