Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, με πολλές κυβερνήσεις του «δυτικού στρατοπέδου», πολλές από τις οποίες ζητούσαν τη συνέχιση του διαλόγου προς αποφυγή κινήσεων όπως η αποψινή, να βρίσκονται σε αναβρασμό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της χώρας, οι σύμμαχοι της οποίας εκτιμούν, άλλωστε, πως η απειλή μίας επικείμενης εισβολής από τη Μόσχα όχι μόνο παραμένει αλλά και ότι μεγαλώνει.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επίσης συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.
Η γερμανική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου του Όλαφ Σολτς, μίλησε για «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ -που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία- και προανήγγειλε μπαράζ διπλωματικών επαφών προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη απάντηση. Άμεσα, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών στις οποίες σήμανε «καμπανάκι» συγκαταλέγεται και η Αθήνα. Την ίδια, περίπου, ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε, μέσω εκτενούς διαγγέλματός του, την αναγνώριση των «δημοκρατιών» του Ντονμπάς, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστό πως στις 9.30 το πρωί της Τρίτης θα συνεδριάσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έκκληση ΟΗΕ για άμεση παύση των εχθροπραξιών
Αξίζει να αναφερθεί πως ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», νωρίτερα σήμερα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών, ο Στεφάν Ντουζαρίτς σημείωσε: «Υπογραμμίζουμε την έκκλησή μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενέργεια και δήλωση που θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εντάσεις». Προσέθεσε, δε, πως όλες οι διαφορές πρέπει να «επιλυθούν μέσω της διπλωματίας».
Δεν έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής, αν έχει γίνει δεκτό το αίτημα του Κιέβου για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να λάβει θέση για τις εξελίξεις.