«Συναγερμός» σήμανε στην ελληνική κυβέρνηση – και σε όλη τη Δύση – στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στην κρίση Δύσης – Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία.

Την ίδια, περίπου, ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε, μέσω εκτενούς διαγγέλματός του, την αναγνώριση των αυτονομιστών του Ντονμπάς, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστό πως στις 9.30 το πρωί της Τρίτης θα συνεδριάσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, κλήθηκε να συμμετάσχει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Εξάλλου, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έκανε γνωστό πως αναβάλλεται «η συνέντευξη που ήταν προγραμματισμένο να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τρίτη στον σταθμό ΣΠΟΡ FM» μετά «τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία».

Της απόφασης Πούτιν, η οποία αγνοεί τις εκκλήσεις πολλών ηγετών για συνέχιση του διαλόγου όπως και του ΟΗΕ, προηγήθηκε μία επιδείνωση και της έντασης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, με αναφορές για θανάτους αμάχων και μη, βομβαρδισμούς κ.α..

Νωρίτερα τη Δευτέρα, δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν – για ακόμη μία φορά – πως μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι πιθανή, βασιζόμενοι σε ενδείξεις περί προετοιμασιών του στρατού της Μόσχας στην κατεύθυνση αυτή.

«Στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στο ίδιο ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει: «Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς Συμμάχους μας, σε περίπτωση που υπάρξει μια εισβολή από πλευράς της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Ταυτόχρονα επαναβεβαιώσαμε την πίστη μας στο διάλογο και στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας, είτε μέσω του ΟΑΣΕ, είτε μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να έχουν με τη Ρωσία», είχε δηλώσει ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.