Την ώρα που η κρίση στην Ουκρανία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνάντηση θα γίνει μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ρωσικό υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Η Οτάβα προετοιμάζει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Καναδάς καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες, δύο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από αποσχιστές και ως αντίδραση θα επιβάλλει κυρώσεις, όπως ανέφερε χθες η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι.

«Ο Καναδάς μαζί με τους συνεργάτες και τους συμμάχους του, θα αντιδράσει σθεναρά σε αυτή την προφανή περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Τζόλι. «Προετοιμαζόμαστε για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για αυτές τις ενέργειες, ξεχωριστά από αυτές που προετοιμάζονται ως αντίδραση σε οποιαδήποτε παραπέρα στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι

Στο μεταξύ, την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό σας σταθερά και υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».