Πολλές συζητήσεις προκάλεσαν τα τελευταία 24ωρα οι φωτογραφίες που έδειχναν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Εμανουέλ Μακρόν να κάθονται στις δύο άκρες ενός τραπεζιού μεγάλου μήκους. Τα σατιρικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολλά, ενώ έγιναν και εκτιμήσεις, μεταξύ άλλων και από διπλωμάτες, ότι ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να το χρησιμοποίησε για να στείλει ένα μήνυμα.

Δύο πηγές του περιβάλλοντος του Μακρόν που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters φαίνεται να έδωσαν χθες απάντηση στο… μυστήριο, αναφέροντας ότι ο γάλλος αρνήθηκε αίτημα του Κρεμλίνου να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ ανίχνευσης της COVID-19 όταν έφτασε για να δει τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα, ώστε η Ρωσία να μην αποκτήσει DNA του Μακρόν.

Ως αποτέλεσμα, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κρατήθηκε σε απόσταση από τον Ρώσο ηγέτη στη διάρκεια των μακρών συνομιλιών τους για την ουκρανική κρίση στη Μόσχα.

Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο ότι ο Πούτιν αρνήθηκε να κάνει τεστ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε σήμερα πως ο Μακρόν αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ και είπε πως η Ρωσία δεν είχε πρόβλημα με αυτό, αλλά αυτό σήμαινε ότι θα υπήρχε απόσταση έξι μέτρων από τον Πούτιν προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του ηγέτη του Κρεμλίνου.

«Δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι σε αυτό, δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο στις συνομιλίες», είπε, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι λένε οι Γάλλοι

Το γραφείο του Μακρόν είπε πως το ρωσικό υγειονομικό πρωτόκολλο «δεν μας φάνηκε να είναι αποδεκτό ή συμβατό με τους ημερολογιακούς μας περιορισμούς», αναφερόμενο στο χρονικό διάστημα που θα απαιτείτο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Σε ερώτηση ειδικά περί κλοπής DNA, το γραφείο του Μακρόν απάντησε: «Ο πρόεδρος έχει γιατρούς που καθορίζουν μαζί του τους κανόνες που είναι αποδεκτοί ή όχι σε ό,τι αφορά το δικό του υγειονομικό πρωτόκολλο».

Χθες, Πέμπτη, τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Πούτιν, ο ρώσος ηγέτης δέχθηκε τον πρόεδρο του Καζακστάν Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία και κάθισαν ο ένας κοντά στον άλλο – τους χώριζε μόνο ένα μικρό τραπεζάκι του σαλονιού.