Η Ρωσία αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ και εάν βρίσκεται στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της απάντησης, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.
«Έχουμε με την Ελλάδα ιστορικές, πολύ κοντινές και εταιρικές, καλές σχέσεις και είναι κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού σε ποιες ενώσεις βρίσκεται και ποιες (σ.σ. νομισματικές) ζώνες», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στους Ιταλούς δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Αλλά το τι θα συμβεί, αυτό δεν το γνωρίζουμε, γι’ αυτό τώρα – όπως λέμε στην πατρίδα μου – νομίζω ότι δεν είναι σωστό να μαντεύουμε μέσα στο φλιτζάνι του καφέ, είναι μάλιστα επικίνδυνο για την οικονομία, και την κοινή ευρωπαϊκή και την ελληνική».
«Για μια οικονομία, όπως η ελληνική, υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, που προκαλούνται από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες», συνέχισε ο Ρώσος ηγέτης, απαντώντας σε ερώτημα για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τη θέση της χώρας του.
«Δεν μπορούν (σ.σ. οι Έλληνες) να υποτιμήσουν τη δραχμή, δεν έχουν δραχμή, είναι προσδεδεμένοι στο σκληρό νόμισμα, το ευρώ. Έχουν πλήρως ανοιχτά τα σύνορα στα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι οικονομίες, που είναι εξαγωγικά προσανατολισμένες, έχουν αναμφίβολα πλεονέκτημα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «οι κοινές αποφάσεις στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της αλιείας, είναι εκεί, όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αλλά επίσης υπάρχουν περιορισμοί».
«Ωστόσο η Ελλάδα λαμβάνει προνομιακή δανειοδότηση, χρηματιστική υποστήριξη από το ευρωπαϊκό ταμείο, έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας», επεσήμανε ο Β.Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν και άλλα προνόμια από την παραμονή στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια». Και καταλήγει: «Δεν είμαστε εμείς, που θα αποφασίσουμε, εδώ στη Ρωσία, τί είναι πιο συμφέρον για την Ελλάδα, τι είναι για εκείνη προτιμότερο, θα επαναλάβω ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα του ελληνικού λαού, σε διάλογο, φυσικά με τους βασικούς εταίρους του στην Ευρώπη».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του κ. Πούτιν για το θέμα του τουρισμού και της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες, οι οποίοι διατυπώνουν συχνά παράπονα για την πολιτική των ελληνικών Προξενείων, ειδικά τα τελευταία χρόνια:
«Ένα άλλο πλεονέκτημα, που έχει η Ελλάδα, είναι φυσικά ο τουρισμός, αλλά εντός της ζώνης Σένγκεν και υπάρχουν εδώ περιορισμοί. Έχουμε καθεστώς εισόδου χωρίς βίζα στην Τουρκία και ήταν 5 εκατομμύρια οι Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία την περασμένη χρονιά, ενώ στην Ελλάδα δεν θυμάμαι ακριβώς, νομίζω ήταν λιγότεροι από εκατομμύριο, κάπου τριακόσιες χιλιάδες, μου φαίνεται στο σύνολο», είπε επιλέξει ο κ. Πούτιν, συγκρίνοντας για άλλη μια φορά τη χώρα μας με την Τουρκία, η οποία ακολουθεί πολιτική «ανοιχτών θυρών» έναντι των Ρώσων πολιτών.
«Ευτυχώς ο πραγματικός αριθμός Ρώσων τουριστών ήταν το 2014 κοντά στο ένα εκατομμύριο, λίγο παραπάνω ή παρακάτω, αναλόγως με το πώς το υπολογίζουμε, γιατί ούτε αυτό δεν έχουμε ακόμη καταφέρει, να έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία», σχολίασε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Γιώργος Σινανίδης, επικεφαλής του Γραφείου Μόσχας του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου.
«Το γεγονός και μόνο όμως ότι ο Ρώσος πρόεδρος μας «ρίχνει» τόσο χαμηλά, αποτελεί την πιο χειροπιαστή επιβεβαίωση της αποτυχίας της τουριστικής μας πολιτικής και της διπλωματικής μας εκπροσώπησης, καθώς όσοι γνωρίζουν τις ιδιομορφίες της ρωσικής αγοράς κατανοούν ότι η ολοφάνερη αυστηροποίηση των διαδικασιών σε σημείο παραλογισμού τα τελευταία χρόνια μόνο κακό κάνει στην τουριστική και γενικότερη εικόνα της χώρας στη Ρωσία και μάλιστα σε μια καθοριστική στιγμή για την οικονομία μας», παρατήρησε ο κ. Σινανίδης.