Κάποιοι από εμάς ίσως θεωρούν πως το πλύσιμο των ρούχων είναι μια εύκολη δουλειά, την οποία κάνει το πλυντήριο κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε το κατάλληλο απορρυπαντικό και τη σωστή θερμοκρασία. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι.
Αρκετές φορές, όταν τελειώσει η πλύση, βλέπουμε πως παρόλο που φαινομενικά τα κάναμε όλα σωστά, δηλαδή βάλαμε και καλό απορρυπαντικό και σωστή θερμοκρασία, τα ρούχα δεν είναι καθαρά. Τι άλλο μπορεί να φταίει; Κάτι πολύ βασικό: ο υπερβολικός όγκος των ρούχων στον κάδο του πλυντηρίου.
Αν γεμίζετε τον κάδο του πλυντηρίου ασφυκτικά, τα ρούχα δεν έχουν αρκετό χώρο να κινηθούν ελεύθερα μέσα κι έτσι το απορρυπαντικό και το νερό δεν καταφέρνουν να πλύνουν καλά τις ίνες των υφασμάτων. Το μόνο που συμβαίνει είναι τα ρούχα να τρίβονται μεταξύ τους και να παραμένουν βρώμικα χωρίς οι λεκέδες να αφαιρούνται αποτελεσματικά. Ουσιαστικά πλένετε χωρίς να πλένετε.
Αν έχετε υπερφορτώσει την πλύση σας όταν αυτή τελειώσει, θα διαπιστώσετε κακή απόδοση καθαρισμού, με τα ρούχα να έχουν ακόμη λεκέδες, άσχημες μυρωδιές, να είναι θαμπά και βρώμικα. Επιπλέον η υπερβολική τριβή πιθανόν να τους έχει προκαλέσει φθορά και να τα έχει κάνει να μοιάζουν με κουρέλια, ενώ το απορρυπαντικό πιθανόν να έχει αφήσει κατάλοιπα στα ρούχα αφού δε διαλύεται. Τέλος, ένας υπερφορτωμένος κάδος μπορεί να βλάψει και το πλυντήριο που λειτουργεί πέρα από της δυνατότητές του και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα.
Αυτό που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις υπερφορτωμένες πλύσεις είναι να μη γεμίζετε πλήρως τον κάδο αλλά μέχρι τα 2/3, να διαχωρίζετε τα ρούχα σε κατηγορίες (π.χ. τα βαριά από τα ελαφριά ώστε να καθαρίζονται καλύτερα ), να χρησιμοποιείτε τη σωστή δόση απορρυπαντικού και το κατάλληλο πρόγραμμα για κάθε τύπο ρούχων. Αν δείτε πως τα ρούχα όταν τελειώσει η πλύση σας έχουν πάνω τους υπολείμματα απορρυπαντικού, είναι τσαλακωμένα ή βρώμικα και η πόρτα του πλυντηρίου δεν κλείνει λόγω του όγκου των ρούχων, τότε έχετε υπερφορτώσει την πλύση σας και πρέπει να την ελαφρύνετε.