Με το σκάνδαλο του Πρίγκιπα Άντριου να ταρακουνά συθέμελα τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου και το βρετανικό παλάτι, οι αναλυτές των βασιλικών ζητημάτων, όπως σημειώνει η εφημερίδα «The Guardian», επισημαίνουν ότι η υπόθεση αποτελεί μεγάλο πλήγμα και ότι η φήμη της θα υποστεί «τεράστια ζημιά».
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του ο δευτερότοκος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ, επιμένει σε δίκη με ενόρκους για την αγωγή σεξουαλικής κακοποίησης που κατέθεσε εναντίον του η Βιρτζίνια Τζιούφρε. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη.
Προβλήματα εδώ και αιώνες
Πηγαίνοντας αρκετές εκατοντάδες χρόνια πίσω ο Βασιλιάς Κάρολος Α’ παραπέμφθηκε σε δίκη στο Ουεστμίνστερ Χολ στις 20 Ιανουαρίου 1649, μετά το τέλος του αγγλικού εμφυλίου πολέμου. Εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών του τέσσερις φορές, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Μάλιστα αμφισβήτησε την εξουσία του δικαστηρίου και το δικαίωμά του να τον δικάσει. Καταδικάστηκε σε θάνατο στις 26 Ιανουαρίου του ίδιου έτους και αποκεφαλίστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα έξω από το Banqueting House του Λονδίνου.
Τον προηγούμενο αιώνα, η Βασίλισσα της Σκωτίας Μαίρη, είχε εμπλακεί στη συνωμοσία Babington – έ να σχέδιο για τη δολοφονία της εξαδέλφης της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’. Καταδικάστηκε για συνωμοσία και αποκεφαλίστηκε τον επόμενο χρόνο στο κάστρο Fotheringhay.
Οι καταδίκες της Πριγκίπισσας Άννας
Το δεύτερο παιδί της Ελισάβετ Β’, η Πριγκίπισσα Άννα έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που καταδικάστηκε και μάλιστα δύο φορές. Την πρώτη φορά για ποινικό αδίκημα, σε κατηγορία βάση του νόμου περί επικίνδυνων σκύλων. Την 1η Απριλίου 2002 ένας από τους σκύλους της, ένα τρίχρονο αγγλικό μπουλ τεριέ που ονομαζόταν Dotty, δάγκωσε δύο παιδιά καθώς περπατούσαν στο Windsor Great Park. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 500 λιρών για την επίθεση, 250 λίρες αποζημίωση και 148 λίρες ως έξοδα δικαστηρίου. Η περιφερειακή δικαστής, Penelope Hewitt, χάρισε τη ζωή της Dotty.
Η δεύτερη φορά ήταν για υπερβολική ταχύτητα με την Μπέντλεϊ της, στο Γκλόστερσαιρ. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 400 λιρών, 30 λίρες για έξοδα και της δόθηκαν πέντε βαθμοί ποινής στην άδεια οδήγησης. Στη γραπτή κατάθεσή της η Πριγκίπισσα δήλωσε ότι νόμιζε ότι τα περιπολικά της αστυνομίας που την ακολουθούσαν της παρείχαν συνοδεία.
Όσον αφορά σε άλλες χώρες, ο πρώην Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος Α’, αποτελεί αντικείμενο πολλών ποινικών ερευνών, ενώ το 2020 ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή του σε μια συμφωνία ύψους 6,7 δισ. ευρώ με την Σαουδική Αραβία προκειμένου να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ των σαουδαραβικών πόλεων Μεδίνα και Μέκκα από ισπανική κοινοπραξία. Ζει στο νησί Ζάγια Νουράι, το οποίο απέχει 15 λεπτά με πλοίο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά φέρεται να ελπίζει στην επιστροφή του παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του ισπανικού κοινού αντιτίθεται.