Το ηχογραφημένο μήνυμα ενός άνδρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι ο Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, ο υπαρχηγός του Σαντάμ Χουσέιν, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι του πρώην κυβερνώντος κόμματος του Ιράκ. Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο είχε ανακοινωθεί ο θάνατός του.
Ο Ντούρι, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ την εποχή της εισβολής των ΗΠΑ στη χώρα, το 2003, ήταν ο «ρήγας σπαθί» στην τράπουλα που μοίραζαν οι Αμερικανοί με τους καταζητούμενους αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ και του κόμματος Μπάαθ.
Ιρακινοί αξιωματούχοι και ηγέτες σιιτικών πολιτοφυλακών είχαν ανακοινώσει στις 17 Απριλίου ότι ο Ντούρι σκοτώθηκε από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο Τικρίτ, στο βόρειο Ιράκ. Κυκλοφόρησαν μάλιστα στο διαδίκτυο και φωτογραφίες ενός νεκρού άνδρα που έμοιαζε πράγματι στον πρώην αντιπρόεδρο αν και είχε κόκκινο μούσι αντί για κόκκινο μουστάκι.
Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε πάντως ότι δεν έχει στη διάθεσή του δείγματα DNA ώστε να επιβεβαιώσει και εργαστηριακά τον θάνατο του Ντούρι.
Στο ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ Ταγίρ, ο άνδρας που υποστηρίζει ότι είναι ο Ντούρι αναφέρεται σε γεγονότα που έγιναν μετά την 17η Απριλίου, όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη παραστρατιωτικών σιιτικών ομάδων στην περιοχή του Νουχάιμπ, στα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.
«Το Νουχάιμπ συνιστά μια θέση στρατηγικής σημασίας για το Ιράν στο Ιράκ και ένας από τους στόχους της κατάληψης της πόλης αυτής (από τους σιίτες) είναι να ανοίξει ένα μέτωπο προς τη Σαουδική Αραβία», είπε.
Οι όροι που χρησιμοποίησε ο άνδρας αυτός και ορισμένες λεπτομέρειες τις οποίες ανέφερε αφήνουν να εννοηθεί ότι η ηχογράφηση έγινε ενδεχομένως σε κάποια συνάντηση πρώην στελεχών του Μπάαθ.
Ο θάνατος του Ντούρι, ο οποίος είναι περίπου 70 ετών, έχει ανακοινωθεί πολλές φορές μετά την ανατροπή του Σαντάμ, το 2003, όμως κάθε φορά ο πρώην αντιπρόεδρος επανεμφανιζόταν με βίντεο ή ηχογραφημένα μηνύματα. Έχει επίσης ανακοινωθεί άπειρες φορές η σύλληψή του αλλά κάθε φορά αποδεικνυόταν ότι ο συλληφθείς δεν είχε καμία σχέση μαζί του.