O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απηύθυνε σήμερα έκκληση για τερματισμό των μαχών περιμετρικά της παράκτιας ουκρανικής πόλης Σιρόκιν, ενώ το ΝΑΤΟ υποστήριξε το αίτημά του για την πλήρη εφαρμογή από τη Ρωσία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

Παρά την εκεχειρία του Φεβρουαρίου, τα πυρά συνεχίζονται γύρω από την πόλη Σιρόκιν, κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι Μαριούπολη. Το Κίεβο φοβάται ότι αυτονομιστές ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν το λιμάνι ώστε να εδραιώσουν την κατοχή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αρνείται την παροχή οιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης ή οπλισμού προς τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, η εξέγερση των οποίων έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 6.100 ανθρώπων, ενώ κατηγορεί το Κίεβο για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Κέρι μετέβη σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας προκειμένου να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για τις οκτάωρες διαβουλεύσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στις συνομιλίες αυτές δεν υπήρξε καμία ένδειξη συγκεκριμένης προόδου για τον τερματισμό της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για να αναλάβουν δράση η Ρωσία και οι αυτονομιστές ώστε να ανταποκριθούν στη συμφωνία του Μινσκ», δήλωσε ο Κέρι αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε υπογραφεί στο Μινσκ και η οποία παραβιάζεται τακτικά.

«Συμφώνησαν επίσης ότι είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης του Οργανισμού Ανάπτυξης και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις. Είναι σημαντικό να τερματιστεί η σύγκρουση στις περιοχές αυτές, κυρίως στη Σιρόκιν. Πρέπει (η Ρωσία και οι αυτονομιστές) να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός. Η συμφωνία του Μινσκ πρέπει να έφαρμοστεί πλήρως”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στον Τύπο πριν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ΗΠΑ με τις χώρες του Κόλπου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει στείλει περισσότερο στρατιωτικό υλικό στην ανατολική Ουκρανία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους φιλορώσους αυτονομιστές να εξαπολύουν επιθέσεις.