«Tα εμβόλια είναι το μεγάλο κέρδος της παρούσας πανδημίας», τονίζει ο Όλιβερ Γκάουερτ, επιμελητής της μεγαλύτερης ιατροϊστορικής έκθεσης στον κόσμο, στο Μουσείο Ρέμερ-Πελιτσέους της πόλης Χίλντεσχάιμ, κοντά στο Ανόβερο.
«Η έκθεση “Επιδημίες: Kατάρα του παρελθόντος – Απειλή για το μέλλον” διηγείται την ιστορία των επιδημιών ανά τους αιώνες σε 30 σταθμούς. Ο ελληνικός πολιτισμός και η αγάπη μου για την Ελλάδα μάς έδωσε την ιδέα να ανακατασκευάσουμε υποθετικά την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας» επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αφιερώσαμε επίσης έναν σταθμό για την ελληνική αρχαιότητα για να πληροφορηθούν οι επισκέπτες τι γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες για τις λοιμώδεις νόσους. Έχουμε τοποθετήσει και μια προτομή του Περικλή που υπήρξε θύμα του λοιμού. Ανακατασκευάσαμε το αμφιθέατρο ανατομίας της Πάδοβα και παρουσιάζουμε μια σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο τελευταίος σταθμός είναι αφιερωμένος φυσικά στον κορονοϊό», δηλώνει.
Ο Όλιβερ Γκάουερτ επισημαίνει πως έκθεση πραγματεύεται και το θέμα των εμβολίων διότι ΄όπως εξηγεί «είναι το σημαντικότερο μέσο για την πρόληψη των επιδημιών. Τη μεγάλη επιδημία της πανώλης τον 14ο αιώνα την θεώρησαν αρχικά θεϊκή τιμωρία. Στα πρώτα επτά χρόνια πέθαναν 15 εκατομμύρια. Η συνέπεια ήταν να γίνουν αποδεκτές οι πρώτες επιστημονικές έρευνες. Κάτι ανάλογο βλέπουμε και με την πανδημία του κορονοϊού, χάρη σε αυτόν αποκτήσαμε τα εμβόλια mRNΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η έκθεση φυσικά θίγει και το θέμα των θεωριών συνωμοσίας «στον σταθμό “Ιστορία των επιδημιών”. Ήδη, τον 19ο αιώνα όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε τα εμβόλιο κατά της ευλογιάς υπήρξαν και αρνητές. Επειδή περιέχει ζωντανό τροποποιημένο ιό δαμαλίτιδας, διέδιδαν ότι όποιος το κάνει θα γίνε … αγελάδα. Θεωρίες συνωμοσίας και αρνητές υπήρχαν σε όλες τις εποχές. Θα πρέπει να τούς εξηγείται ότι κάνουν λάθος και ότι γίνονται η αιτία θανάτου άλλων», καταλήγει.
«Η κλιματική αλλαγή και η διάδοση λοιμωδών νόσων πάνε χέρι-χέρι»
«Ασθένειες, οι οποίες εμφανίζονταν μέχρι τώρα μόνο στα τροπικά κλίματα εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο. Εκθέτουμε ένα μοντέλο του ασιατικoύ κουνουπιού “τίγρης” σε μεγέθυνση ενός μέτρου, το οποίο μέχρι τώρα το συναντούσαμε μόνο στη νότια και νοτιοανατολική Ασία. Λόγω της κλιματικής αλλαγής εμφανίζεται όμως πλέον και στην Ευρώπη και θα μεταδίδει ασθένειες που υπήρχαν μόνο στα τροπικά κλίματα. Επομένως, η κλιματική αλλαγή και η διάδοση λοιμωδών νόσων πάνε χέρι-χέρι και θα έχουμε πανδημίες σε μικρότερα χρονικά διαστήματα» απαντά την ερώτηση γιατί στην έκθεση «τοποθετείται την κλιματική αλλαγή δίπλα στις επιδημίες;»