Σάλο έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, σύμφωνα με τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση είπε ψέματα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου 2011 στο Πακιστάν.
Τις αναφορές διέψευσε κατηγορηματικά ο Λευκός Οίκος ωστόσο ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, που είναι βραβευμένος με Πούλιτζερ έχει υψηλό κύρος στις ΗΠΑ.
«Υπάρχουν υπερβολικές ανακρίβειες και αβάσιμες δηλώσεις στο άρθρο αυτό για να τις απαντήσουμε μία προς μία» είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Νετ Πράις.
Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο London Review of Books ο κ. Χερς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάστηκε με τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών προκειμένου να οργανώσει την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην κατοικία όπου κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, στην πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ.
Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι οι πακιστανικές αρχές δεν ενημερώθηκαν παρά μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.
«Είναι ψέμα, όπως και πολλά άλλα στοιχεία» της περιγραφής που έχει δώσει ο Λευκός Οίκος για την επιχείρηση αυτή, γράφει ο Χερς στην αρχή του άρθρου του. Ο δημοσιογράφος διευκρινίζει ότι βασίστηκε κυρίως σε μία πηγή, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί.
Επαναλαμβάνοντας ότι η επιδρομή αυτή ήταν «μια αμερικανική επιχείρηση από την αρχή μέχρι το τέλος», ο Πράις υπογράμμισε ότι «μόνο ένας μικρός κύκλος» Αμερικανών αξιωματούχων είχε ενημερωθεί και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αποφασίσει, από την αρχή, να μην ενημερώσει άλλες κυβερνήσεις, ούτε καν αυτήν του Πακιστάν.
Ο Σέιμουρ Χερς ήταν ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη σφαγή του Μι Λάι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και, πιο πρόσφατα, το σκάνδαλο στη φυλακή Άμπου Γράιμπ του Ιράκ.
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Σέιμουρ Χερς έχει άλλη άποψη για το πως σκοτώθηκε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα
Ο ίδιος πιστεύει ότι η ιστορία οποία την έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος είναι ψευδής, καθώς ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν εντοπίστηκε από την CIA, αλλά πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν τον κατέδωσε έναντι αντιτίμου.
Ο ίδιος λέει ότι έλαβε τις σχετικές πληροφορίες από πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Έτσι, βάσει των στοιχείων αυτών ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI), που τον κρατούσαν σε κατ’οίκον περιορισμό στην περιοχή Αμποταμπάντ.
Μάλιστα ένας υψηλόβαθμος Πακιστανός αξιωματούχος επικοινώνησε με τους Αμερικανικούς ομολόγους του αποκαλύπτοντας το καταφύγιό του, ζητώντας σε αντάλλαγμα 25 εκατ. δολάρια. Οι ΗΠΑ, με την πληροφορία αυτή, ενεργοποίησαν τις επαφές τους στο Ισλαμαμπάντ, που συμφώνησε και ενίσχυσε την επιδρομή των Αμερικανών Seals. Όταν, λοιπόν, οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν με ελικόπτερο στο κτίριο που είχε βρει καταφύγιο ο Μπιν Λάντεν, δεν υπήρχε κανείς για να τον προστατεύσει. Επομένως, τον σκότωσαν χωρίς να έχει προηγηθεί μάχη.
Σύμφωνα, πάντα, με τον Χερς το άψυχο κορμί του Οσάμα Μπιν Λάντεν κατέληξε στα βουνά του Χιντού Κους και όχι στη θάλασσα.