Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου έκανε γνωστό χθες Κυριακή ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν πάνω από 20 μαχητές του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία και κατέστρεψαν κρησφύγετα και στρατόπεδα εκπαίδευσης στη δύσβατη περιοχή των συνόρων, τα οποία οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν ως εφαλτήριο για να εξαπολύουν επιθέσεις στο λιβανέζικο έδαφος.
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ, το δίκτυο αλ Μάναρ, μετέδωσε πως ο συριακός στρατός και η αντίσταση—αυτόν τον όρο χρησιμοποιεί για τους μαχητές της σιιτικής οργάνωσης—σημείωσαν «μεγάλη πρόοδο» στη νέα έφοδό τους εναντίον των ανταρτών που πολεμούν για να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης και οι σύμμαχοί της στη Συρία θα απομακρύνουν τους τζιχαντιστές από την περιοχή, η οποία αποτελεί τμήμα της οδού ανεφοδιασμού τους σε όπλα και πυρομαχικά, καθώς και της ενίσχυσής τους με μαχητές.
Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, και οι σύμμαχοί της ανακατέλαβαν κι άλλα εδάφη στην στρατηγικής σημασίας περιοχή Άσαλ αλ Ουάρντ, στη συριακή πλευρά των συνόρων, στην ορεινή περιοχή Καλαμούν, που επιβλέπει παραμεθόριες πόλεις του Λιβάνου στις οποίες η Χεζμπολάχ είναι παρούσα.
Τρία στρατόπεδα εκπαίδευσης του Μετώπου αλ Νόσρα καταστράφηκαν, ενώ δεκάδες νάρκες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν, πρόσθεσε το δίκτυο.
Μαχητές της Χεζμπολάχ συμμετέχουν, στο πλευρό των δυνάμεων του συριακού στρατού, στον πόλεμο στη Συρία. Ορισμένοι πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον Λίβανο έχουν προειδοποιήσει τη σιιτική οργάνωση εναντίον της έναρξης μιας επιχείρησης ευρείας κλίμακας στα σύνορα, εκφράζοντας φόβους ότι ο Λίβανος—μια χώρα όπου είναι ακόμη νωπές οι πληγές του δικού της εμφυλίου (1975-1990)—κινδυνεύει να συρθεί ακόμη πιο βαθιά στον συριακό πόλεμο.
Ο συριακός στρατός σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ ανακατέλαβε μεγάλο μέρος της στρατηγικής σημασίας περιοχής Καλαμούν, βόρεια της Δαμασκού, από πέρυσι. Όμως εκατοντάδες τζιχαντιστές οι οποίοι συμμετέχουν στον συριακό πόλεμο έχουν καταφύγει στα βουνά της περιοχής, από όπου συνεχίζουν τον ανταρτοπόλεμο.