Με στόχο τη διάσωση δυο πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και κινδυνεύουν στη Μεσόγειο, Ιταλία και Μάλτα συνεργάζονται για τη διάσωσή τους, όπως τόνισε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του.
Ο Ρέντσι σημείωσε ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των τηλεφωνημάτων από πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και κινδυνεύουν.
Ένα από τα δύο πλοιάρια που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι ένα φουσκωτό και βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Λιβύης με 100-150 ανθρώπους, ενώ στην άλλη μεγαλύτερη βάρκα επιβαίνουν περίπου 300, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση που είχε απευθύνει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σχετικά με τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Εξάλλου ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δεν τίθεται προς το παρόν υπό συζήτηση στο πλαίσιο μιας πιθανής λύσης στο πρόβλημα της μετανάστευσης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η εισροή των μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου είναι να εμποδιστούν οι διακινητές.
Αλλά από όλες τις πιθανές επιλογές «η στρατιωτική επέμβαση δεν τίθεται στο τραπέζι», εξήγησε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι η ξένη στρατιωτική δραστηριότητα θα έχει νόημα μόνο αν υπήρχε εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών από το άλλο ναυάγιο που σημειώθηκε χθες Κυριακή το πρωί στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης ενδέχεται να φτάνει τους 900, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που υπάρχουν.
Μέχρι στιγμής 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το χθεσινό ναυάγιο και 24 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα νερά, ενώ οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο αριθμός των επιβαινόντων ήταν περίπου 700.