Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το σενάριο αποστολής πολεμικών πλοίων στις λιβυκές ακτές με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου και όπλων, αλλά φοβάται πως κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους μετανάστες να βγουν στη θάλασσα με την ελπίδα να διασωθούν και να μεταφερθούν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο που ήρθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters πριν την τραγωδία του ναυαγίου της Κυριακής στη Μεσόγειο, η ΕΕ εκφράζει φόβους πως αν σωθούν περισσότερες ζωές, αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι συμμορίες δουλεμπόρων θα βάζουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε επισφαλή σκάφη. Επισημαίνεται παράλληλα ο κίνδυνος μια ναυτική αποστολή να οδηγήσει ακόμα περισσότερους μετανάστες προς την Ευρώπη.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες πάντως τόνιζαν πως δεν είναι πιθανό μια τέτοια αποστολή να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Η ναυτική αποστολή είναι μια από τις πολλές επιλογές που προτείνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με στόχο η ΕΕ να στηρίξει μια προτεινόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας εάν επιτύχουν οι διαμεσολαβούμενες από τον ΟΗΕ συνομιλίες μεταξύ αντίπαλων ομάδων στη Λιβύη.
Οι προτάσεις αυτές είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν σήμερα στη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η τελευταία ναυτική τραγωδία με νεκρούς που ενδέχεται να φτάσουν τους 900.
Μεταξύ των επιλογών που προτείνονται στο έγγραφο είναι Ευρωπαίοι στρατιώτες να φυλάσσουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Λιβύη ούτως ώστε οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες να επαναλάβουν τις επιχειρήσεις τους. Κάτι όμως για το οποίο πολλές χώρες της ΕΕ διατηρούν επιφυλάξεις.
Όπως σημειώνει το Reuters, η ΕΕ δέχεται κατηγορίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις για αδράνεια στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, και εστιάζει πλέον τις ελπίδες της στις προσπάθειες του ΟΗΕ να διαμεσολαβήσει με στόχο μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των αντίπαλων «στρατοπέδων» στη Λιβύη, με την πεποίθηση πως αυτό θα περιορίσει τις αιτίες της μαζικής μετανάστευσης.