Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε σήμερα την εφαρμογή συμφωνίας ανταλλαγής ιρανικού πετρελαίου έναντι ρωσικών προϊόντων με την Τεχεράνη, ενώ εξήγησε ότι έχουν αρθεί όλα τα νομικά εμπόδια για την πώληση στο Ιράν των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-300, μετά και την υπογραφή χθες του σχετικού προεδρικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη ελπίζει ότι τα συστήματα S-300 θα παραδοθούν εντός του 2015. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Interfax, ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν Αλί Σαμχάνι δήλωσε στο περιθώριο διάσκεψης των Συμβουλίων Ασφαλείας των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης ότι «θεωρεί πως θα παραδοθούν εντός του έτους…Η ακύρωση αυτής της απαγόρευσης θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στις διμερείς μας σχέσεις και θα αποτελέσει στοιχείο σταθερότητας για την περιοχή».
Χωρίς να περιμένει ενδεχόμενη και μελλοντική άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, η Ρωσία ήρε χθες την απαγόρευση παράδοσης των αντιαπυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν, θεωρώντας ότι η συμφωνία-πλαίσιο η οποία υπεγράφη στη Λωζάνη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν το επιτρέπει, προκαταλαμβάνοντας έτσι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποσκοπούν στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που ανοίγει θεωρητικά τον δρόμο για την αποστολή των συστημάτων S-300 στην Τεχεράνη προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου και του Ισραήλ.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η πώληση αυτή “δεν ωφελεί σε τίποτε” την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με το Ιράν, ενώ το Ισραήλ εξέφρασε ανησυχίες για την “ενίσχυση της επιθετικότητας” της Τεχεράνης.
Η κίνηση της Μόσχας έρχεται τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις του σχήματος “5+1” (Κίνα. ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του Ιουνίου για να διευθετήσουν τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν σε μία οριστική συμφωνία με την Τεχεράνη για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και και περισσότερο από δώδεκα χρόνια.