«Η απάντηση στην τρομοκρατία περιλαμβάνει αναπόφευκτα στρατιωτικές συνέπειες. Αυτό μπορεί να σοκάρει ορισμένους ανθρώπους, αλλά οι ομάδες αυτές πρέπει να αντιμετωπισθούν επίσης με στρατιωτικά μέσα. Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη “μάχη” για να αποφύγω να χαρακτηρισθώ “σταυροφόρος”».
Αυτό είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι. Αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρώπης και χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα δριμείες διατυπώσεις, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η γηραιά ήπειρος έχει εδώ και χρόνια αγνοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε άλλες περιοχές του κόσμου και ότι πρέπει να κάνει περισσότερα.
Οι ιταλικές δυνάμεις ασχολούνται με την εκπαίδευση των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων της Σομαλίας στη δράση τους κατά των ανταρτών Σεμπάμπ, που διαχώρισαν τους χριστιανούς στην πρόσφατη επίθεση κατά του πανεπιστημίου της Κένυας, όπου σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι.
Παράλληλα, η Ιταλία ανησυχεί για τη διείσδυση του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Αφρική και εξαιτίας της εγγύτητάς της με το ιταλικό έδαφος. Η κατάσταση αναρχίας στη Λιβύη έχει αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που κατευθύνονται δια θαλάσσης προς την Ιταλία, ενώ κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Μουσείο του Μπαρντό της Τύνιδας σκοτώθηκαν και τέσσερις ιταλοί πολίτες.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι η Ιταλία θα συμμετείχε σε διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη, λέει στη συνέντευξή του ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι πιθανόν να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβάλει στο μέλλον και σε επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.
Το γεγονός ότι αυτές οι οργανώσεις θέτουν ως στόχο χριστιανούς φέρνει πιο κοντά μας την ανάγκη να βοηθήσουμε , «διότι αφορά την ταυτότητα και τις ρίζες μας» είπε.
«Για πολλά χρόνια η Ευρώπη είχε μία κακή συνήθεια, ένα μίγμα εγωισμού και δειλίας που είχε ως αποτέλεσμα να στρέφει το βλέμμα της αλλού, όταν επρόκειτο για πράγματα που συνέβαιναν μακριά από τον μικρόκοσμό μας», λέει. Αναφερόμενος ειδικά στο εσωτερικό της Ιταλίας, που φιλοξενεί το κράτος του Βατικανού, δηλώνει ότι είναι σημαντική η προστασία των χριστιανικών τόπων και των θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως οι εβραίοι, που είναι πιθανόν να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.