SOS έχει σημάνει στη Νότια Αφρική καθώς όπως αναφέρουν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας τα κρούσματα κορονοϊού πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον. Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν οι μολύνσεις παιδιών.
Οι γιατροί όμως δεν είναι ακόμη σε θέση, αναφέρουν να διευκρινίσουν εάν η μετάλλαξη Όμικρον που εντοπίστηκε τον περασμένο μήνα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά.
Όσον αφορά τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, «καταγράφουμε μια αρκετά ισχυρή αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών κάτω των 5 ετών» είπε η Δρ Ουασίλα Τζάσατ, ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας στο νοτιοαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για τις Μεταδιδόμενες Ασθένειες (NICD).
«Ο δείκτης επίπτωσης στα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι τώρα ο δεύτερος πιο υψηλός, βρίσκεται ακριβώς έπειτα από αυτόν που αφορά τους άνω των 60 ετών», διευκρίνισε η Τζάσατ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε επίσης μεταξύ των παιδιών ηλικίας 10-14 ετών στη χώρα αυτή που έχει ιδιαίτερα νεαρό πληθυσμό, όπως συμβαίνει εν γένει στην Αφρική. Το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Νότια Αφρική είναι κάτω των 18 ετών.
Όσον αφορά τα στοιχεία αυτά, οι επιστήμονες παραθέτουν αρκετούς πιθανούς λόγους. Στους κάτω των 12 ετών δεν διατίθεται εμβόλιο κατά της COVID-19 στη Νότια Αφρική και είναι πιθανόν, αν τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα, ούτε και οι γονείς τους, όλη η οικογένεια να προσβληθεί, σύμφωνα με την Τζάσατ.
Στην επαρχία Γκαουτένγκ, τον οικονομικό πνεύμονα της Νότιας Αφρικής, καθώς σε αυτήν βρίσκονται η πρωτεύουσα Πρετόρια και η οικονομική της πρωτεύουσα το Γιοχάνεσμπουργκ, ο ιός εξαπλώνεται πιο γρήγορα όσο ποτέ από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, δήλωσε εξάλλου η επικεφαλής δημόσιας υγείας στο NICD Μισέλ Γκρουμ.
Πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον
«Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική» είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Χθες, Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι η πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από τον νέο κορονοϊό, παρά τα αντισώματα που έχει αναπτύξει από προηγούμενη νόσησή του, είναι τρεις φορές μεγαλύτερη με την Όμικρον, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα ή Βήτα.
Αν και οι νοσούντες παρουσιάζουν εν γένει πιο ελαφριά συμπτώματα, η Γκρουμ σημείωσε ότι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις αναμένονται τις επόμενες 15 μέρες.
Χθες, Πέμπτη, η Νότια Αφρική κατέγραψε 11.535 νέα κρούσματα, κυρίως στην Γκαουτένγκ. Πρόκειται για τα πενταπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ειδοποίησαν τον υπόλοιπο κόσμο για την ύπαρξη μιας νέας παραλλαγής, η οποία στη συνέχεια ονομάστηκε Όμικρον.