Θέσεις ανταρτών στο Άντεν βομβάρδισε η αεροπορία και το ναυτικό του, υπό τη Σαουδική Αραβία, αραβικού συνασπισμού βομβάρδισε, έπειτα από μια νύχτα επιδρομών εναντίον πολλών ακόμη στόχων κυρίως στην πρωτεύουσα Σαναά.
Στο Άντεν, τη μεγάλη πόλη του νότου και δεύτερη μεγαλύτερη της Υεμένης, οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν σε κτιριακό συγκρότημα της επαρχιακής διοίκησης στο Νταρ Σαάντ, που έχουν καταλάβει οι σιίτες αντάρτες Χούτι στη βόρεια πλευρά της πόλης, και υπάρχουν «πολλοί νεκροί και τραυματίες στις τάξεις των Χούτι», δήλωσε αξιωματικός πιστός στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.
Το αρχηγείο της 5ης Ταξιαρχίας, πιστής στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ συμμάχου των Χούτι, αποτέλεσε στόχο βομβαρδισμών στο βόρειο Αντεν, όπως και το διεθνές αεροδρόμιο, στο κέντρο της πόλης. Οι «Λαϊκές Επιτροπές», οι δυνάμεις που συνεπικουρούν τον πιστό στον Χάντι στρατό, κρατούν αιχμαλώτους 26 Χούτι από τις μάχες στο Άντεν, δήλωσε ένας διοικητής τους.
Στη Χοντέιντα, τουλάχιστον 37 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν όταν το γαλακοκτομείο στο λιμάνι αυτό της δυτικής Υεμένης βομβαρδίστηκε τη νύχτα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Χασάν Αχμεντ αλ-Χάι. Οι ακριβείς συνθήκες του βομβαρδισμού παραμένουν άγνωστες. Ορισμένες μαρτυρίες αναφέρουν ότι στρατιώτες πιστοί στον Σάλεχ απαντώντας σε αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού έπληξαν με οβίδες το γαλακτοκομείο. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το γαλακτοκομείο επλήγη από πύραυλο του συνασπισμού.
Σύμφωνα με τον γιατρό του Νοσοκομείου της 22ας Μαΐου, οι εργαζόμενοι ήταν θύματα έκρηξης μιας δεξαμενής φυσικού αερίου που επλήγη από βομβαρδισμό.
Αξιωματικός του στρατού, που έχει τη βάση του στην Χοντέιντα και δεν έχει προσχωρήσει στους Χούτι ή στις δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο, απέκλεισε την υπόθεση μιας αεροπορικής επιδρομής. «Αν το εργοστάσιο ήταν στόχος της αεροπορίας θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ από την έκρηξη επλήγη μέρος των εγκαταστάσεων, κάτι που συνηγορεί υπέρ μιας κοντινής ρίψης πυρών».
Έξι ακόμη πολίτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο λιμάνι Μάιντι στη βορειοδυτική επαρχία Χάτζα. Ο συνασπισμός βομβάρδισε επίσης στρατόπεδα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, πιστής στο Σάλεχ στα περίχωρα της Σαναά και στην περιοχή Ιμπ, στην κεντρική χώρα.
Αρκετές θέσεις των Χούτι βομβαρδίστηκαν επίσης στις επαρχίες Χάτζα και Σαάντα, προπύργια της σιιτικής πολιτοφυλακής στο βορά. Ριάντ και Τεχεράνη αλληλοκατηγορούνται για την αποσταθεροποίηση στην Υεμένη
Ενώ στη χώρα διαφαίνεται σήμερα μείζων ανθρωπιστική κρίση, με ολοένα αυξανόμενο αριθμό των παράπλευρων απωλειών από τις αεροπορικές επιδρομές του αραβικού συνασπισμού, η Ισλαμική Δημοκρατία και η Σαουδική Αραβία επιρρίπτουν η μεν στη δε την ευθύνη για τον πόλεμο.
Πολλοί άμαχοι συγκαταλέγονται στα θύματα ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανώσεων που καλούν τον συνασπισμό να προστατεύσει τους άμαχους από τις επιχειρήσεις που άρχισε στις 26 Μαρτίου εναντίον των φιλο-ιρανών σιιτών ανταρτών, συμμάχων των υεμενιτών στρατιωτών πιστών στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.
«Εάν υπάρχουν άμαχοι νεκροί […] αυτό δεν είναι ο σκοπός της επιχείρησης» ωστόσο «μπορεί να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες», παραδέχτηκε ο σαουδάραβας εκπρόσωπος του συνασπισμού στρατηγός Αχμεντ Ασίρι.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά Unicef θρηνεί τον θάνατο 62 παιδιών στις μάχες που μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα, οι οποίες έχουν πλήξει «σοβαρά τις πιο βασικές υπηρεσίες υγείας».
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε ότι «η χώρα είναι στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης».
Οι τόνοι έχουν ανεβεί μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης, ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Λωζάνη και στην έκβαση των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ Φαϊζάλ μίλησε με πολύ σκληρά λόγια κατά των σιιτών Χούτι, του Σάλεχ και του Ιράν, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τη σύγκρουση. «Οι σιίτες πολιτοφύλακες και ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ προσπάθησαν, με τη στήριξη του Ιράν, να αποσταθεροποιήσουν την Υεμένη. Εμείς δεν πάμε σε πόλεμο, αλλά όταν χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, είμαστε έτοιμοι».
Το Ιράν προειδοποίησε ότι η επιχείρηση στην Υεμένη μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. «Η φωτιά του πολέμου» θα σύρει «όλη την περιοχή να παίξει με τη φωτιά», δήλωσε ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προσθέτοντας ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
Η Τεχεράνη κατηγορείται από διάφορες αραβικές χώρες ότι προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας του Χούτι.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι κάλεσε χθες βράδυ τους σιίτες αντάρτες να «οπισθοχωρήσουν», να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ελέγχουν στην Υεμένη, λέγοντας ότι η χώρα του έχει ενταχθεί στο συνασπισμό που συγκροτήθηκε για την προάσπιση της «ασφάλειας στον Κόλπο».
Αποκλεισμένη η ιατρική βοήθεια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη επικρίνουν τις επιθέσεις με θύματα πολίτες.
Ο ΟΗΕ κατήγγειλε κυρίως την επίθεση εναντίον τριών νοσοκομείων στη νότια πόλη Ντάλεχ, από την 33η θωρακισμένη μεραρχία, πιστή στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ και τους Χούτι.
Το αρχηγείο της 33ης μεραρχίας επλήγη χθες από επιδρομή συνασπισμού, με 32 νεκρούς στρατιώτες της, σύμφωνα με ιατρική πηγή.
Η βία συγκλονίζει το Άντεν, όπου 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολίτες, έχουν σκοτωθεί από τα πυρά των ανταρτών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι «έχουν περιθάλψει περισσότερους από 550 τραυματίες από τις 19 Μαρτίου μετά τις συγκρούσεις στο Άντεν, το Λάχετζ και άλλες περιοχές του νότου».
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε χθες ότι δεν έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας ώστε αεροσκάφος της με ιατρικό εξοπλισμό να προσγειωθεί στην Υεμένη.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) συνέστησε στις αεροπορικές εταιρίες να αποφύγουν τις πτήσεις στην Υεμένη.