Τα προσωπικά δεδομένα παγκόσμιων ηγετών που συμμετείχαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) αποκαλύφθηκαν από λάθος του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης και Συνοριακής Φύλαξης. Μάλιστα, το υπουργείο δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τα πρόσωπα αυτά για την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ένας υπάλληλος του υπουργείου έστειλε τον αριθμό διαβατηρίων, λεπτομέρειες που αφορούσαν τη βίζα και άλλα προσωπικά δεδομένα όλων των παγκόσμιων ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο, στους διοργανωτές του Κυπέλλου Ασίας.
Μεταξύ των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Μπρίσμπεϊν τον Νοέμβριο και των οποίων τα προσωπικά δεδομένα αποκαλύφθηκαν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο διευθυντής του τμήματος υπηρεσιών βίζας του εν λόγω υπουργείου επικοινώνησε με τον αυστραλό επίτροπο σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής για να τον ενημερώσει για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων στις 7 Νοεμβρίου 2014 και να ζητήσει επειγόντως συμβουλές.
Σε email που εστάλη στο γραφείο του επιτρόπου, η παραβίαση αποδίδεται σε έναν υπάλληλο, ο οποίος από λάθος έστειλε email με τα προσωπικά δεδομένα των ηγετών σε ένα μέλος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του Κυπέλλου Ασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία τον Ιανουάριο.
«Τα προσωπικά δεδομένα που αποκαλύφθηκαν είναι το όνομα, η ημερομηνία γέννησης, ο τίτλος, η εθνικότητα, ο αριθμός διαβατηρίου, ο αριθμός έκδοσης βίζας και η υποκατηγορία βίζας που αφορούν 31 διεθνείς ηγέτες (π.χ. πρωθυπουργούς, προέδρους και ισότιμους με αυτούς), οι οποίοι συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της G20», έγραφε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «απίθανο οι πληροφορίες να έχουν περιέλθει σε γνώση του κοινού». Μάλιστα, ο παραλήπτης έσβησε το σχετικό email και «άδειασε τον κάδο ανακύκλωσης» των αρχείων.
Το γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον δεν ήταν διαθέσιμο να απαντήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα.