Φανταστείτε να τρέχετε 42.195 μέτρα. Κάθε μέρα. Για 95 συνεχόμενες ημέρες. Κουραστήκατε μόνο με την σκέψη, έτσι δεν είναι; Όμως, μια 28χρονη δρομέας το κατάφερε: έτρεξε 95 μαραθώνιους πάνω στο διάδρομο γυμναστικής της μέσα σε ισάριθμες ημέρες και μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Για την Αμερικανίδα Αλίσα Κλαρκ από το Βερμόντ, όλα ξεκίνησαν με το lockdown, όταν σταμάτησαν να διοργανώνονται μαραθώνιοι, οπότε δεν είχε τι άλλο να κάνει από το να τους πραγματοποιεί στο σπίτι της, πάνω στον διάδρομο γυμναστικής της, αναφέρει το CNN.

Η Αμερικανίδα, που είναι δρομέας υπερμαραθωνίων, βρισκόταν στη Νάπολη της Ιταλίας με τον σύζυγό της- που είναι στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ- όταν ξέσπασε η πανδημία.

Το αρχικό πλάνο της ήταν να κάνει 14 τέτοιες «κούρσες». Κατέγραφε με κάμερα την κάθε της κούρσα πάνω στον διάδρομο και συνέχιζε την επόμενη ημέρα. Την 25η ημέρα συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να απειλήσει το ρεκόρ που είχε πετύχει η Βρετανίδα Άλις Μπερτς το 2015, που έτρεχε έναν μαραθώνιο επί 60 συνεχείς ημέρες.

Και, όπως λέει η ίδια, όσο έτρεχε, τόσο οι στόχοι της μεγάλωναν.

Πότε σταμάτησε το σερί της

Τελικά, σταμάτησε μόνο όταν αρρώστησε και αφού είχε συμπληρώσει 95 μαραθώνιους σε διάδρομο γυμναστικής, από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Ιουλίου 2020. Την 96η ημέρα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την «κούρσα» της, καθώς ένιωσε έναν πόνο στο στήθος. Αργότερα, η ίδια και ο σύζυγός της βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Αφού ανάρρωσε, κατόπιν έστειλε το οπτικό υλικό στα Βραβεία Γκίνες και το ρεκόρ της επιβεβαιώθηκε προ ημερών.

Για να φτάσει στο ρεκόρ, η Κλαρκ ακολούθησε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα. Ξεκινούσε να τρέχει κάθε ημέρα στις 07:30 το πρωί ή στις 06:00, όταν επέστρεψε με τον άνδρα της από την Νάπολη στη Φλόριντα.

Όσο ήταν στον διάδρομο, άκουγε audiobooks και podcasts και όταν πιεζόταν για να καλύψει την απόσταση έβλεπε «χαζές σειρές και ταινίες», για να διασκεδάζει και να μην της φαίνεται μαρτύριο όλο αυτό.

Η πιο δύσκολη ημέρα ήταν εκείνη που με τον σύζυγό της επέστρεψαν στις ΗΠΑ, με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Η Κλαρκ έτρεξε έναν μαραθώνιο εκείνο το πρωί, προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με προορισμό την Γερμανία, αλλά υπήρξε καθυστέρηση και έφτασαν στην αεροπορική βάση στις 21:30 το βράδυ.

Η πτήση τους για τις ΗΠΑ προγραμματίστηκε στις 9:00 το επόμενο πρωί, οπότε προκειμένου να μην πάει τίποτα στραβά, ξύπνησε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και έτρεξε τον μαραθώνιο προκειμένου να μην βγει εκτός προγράμματος. Τελείωσε περίπου στις 5:20 τα ξημερώματα και κοιμήθηκε για ελάχιστες ώρες, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Από τις «κούρσες» που έκανε, πιστεύει ότι η πιο γρήγορη ήταν περίπου 4 ώρες και η πιο αργή 4:45 ώρες. Παρά τη χαρά της για την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ, λέει ότι δεν θα προσπαθήσει να καταρρίψει κάποιο άλλο, εξαιτίας της «βαρετής διαδικασίας που απαίτησε η αναγνώριση αυτού που σημείωσε».

Της πήρε περίπου ένα χρόνο από τη στιγμή που άρχισε να συγκεντρώνει μαρτυρίες, βίντεο και δεδομένα, για την υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ίδιο το τρέξιμο της φάνηκε απόλαυση:

«Το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις. Αν δεν το αγαπάς, θα γίνει αγγαρεία. Θα έλεγα ότι απόλαυσα αληθινά το 95% του χρόνου που πέρασα τρέχοντας μαραθώνιους», κατέληξε με νόημα η 28χρονη Αμερικανιδα.