«Παραλύει» σήμερα η Πορτογαλία, λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για την πρώτη γενική απεργία από το 1988 και τα συνδικάτα αισιοδοξούν ότι η μαζικότητα της συμμετοχής θα ασκήσει επιπλέον πίεση στην κυβέρνηση.

Λόγω της απεργίας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων, τα αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος, ενώ προβλήματα παρατηρούνται στο σύστημα υγείας, καθώς και στις τράπεζες.

Οι Πορτογάλοι, που φοβούνται ότι η χώρα τους θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης όπως προβλέπουν άλλωστε οι αγορές, διαδηλώνουν ενάντια στις περικοπές μισθών και την αύξηση της ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες προσπαθεί να κατευνάσει τους φόβους των πολιτών ότι η χώρα του θα είναι η επόμενη μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που θα αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Για το λόγο αυτόν επιδιώκει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, περικόπτοντας τους μισθούς και αυξάνοντας τους φόρους.