Τα γραμματόσημα «Penny Black» έχουν αποκτήσει τέτοιο στάτους σε σημείο που μεταξύ των συλλεκτών έγινε και φράση – κλισέ που αναδεικνύει τη σπανιότητα και την αξία ενός κομματιού. Τώρα, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s προσφέρει το κορυφαίο «Penny Black» – το πρώτο που παράχθηκε ποτέ και πιθανώς το παλιότερο στον κόσμο. Εκτιμάται πως θα αποφέρει περισσότερα από επτά εκατομμύρια ευρώ. Σ’ αυτό απεικονίζεται η Βασίλισσα Βικτόρια.
Αν όντως πιάσει αυτήν την τιμή θα ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης ενός γραμματοσήμου. Το «British Guiana 1c magenta» πωλήθηκε για 7,1 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιούνιο. Αναμφίβολα, θα ξεπεράσει ακόμη και τις προσδοκίες του ιδιοκτήτη του, Άλαν Χόλιοουκ, ένα Βρετανό επιχειρηματία και συλλέκτη, ο οποίος το αγόρασε για λιγότερες από 60 χιλιάδες ευρώ το 2013. Το απέκτησε σε δημοπρασία στη Γενεύη και ακόμη και τότε οι πωλητές του αναφέρονταν σ’ αυτό ως το παλιότερο «Penny Black» του οποίου η ύπαρξη είναι γνωστή.
Ο οίκος Sotheby’s εξήγησε πως η τιμή πολλαπλασιάστηκε 143 φορές χάρη στην 3ετή προσπάθεια του Χόλιοουκ να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του γραμματοσήμου και πως όντως είναι το παλιότερο «Penny Black». Η έρευνα ολοκληρώθηκε με το γραμματόσημο να λαμβάνει πιστοποιητικά τη Βασιλική Φιλοτελική Κοινότητα του Λονδίνου (2016) καθώς και τη Βρετανική Φιλοτελική Κοινότητα (2015), ενώ παρουσιάστηκε και σε έκθεση στο Μουσείο Σμιθσόνιαν. «Είναι το πολυτιμότερο αντικείμενο στον κόσμο της φιλοτελικής», ανέφερε χαρακτηριστικά το Sotheby’s και πρόσθεσε: «Η σημασία του, δε, ξεπερνά και τα όρια των ταχυδρομικών γραμματοσήμων».
Το γραμματόσημο είναι κολλημένο σ’ ένα κομμάτι χαρτί γνωστό και ως «έγγραφο Γουάλας». Πήρε το όνομά του από τον Ρόμπερτ Γουάλας, πρώην βουλευτή που έκανε γενναίες μεταρρυθμίσεις στις βρετανικές ταχυδρομικές υπηρεσίες. Το έγγραφο χρονολογείται από τις 10 Απριλίου του 1840. Το «Penny Black» προκάλεσε μια επανάσταση καθώς αφότου δημιουργήθηκε καθώς εδραιώθηκε πως ο αποστολέας καλούνταν να καλύψει το κόστος της αποστολής κι όχι ο παραλήπτης.