Μην προσποιηθείτε ότι δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ. Θα μπορούσε το Jurassic Park να συμβεί στην πραγματική ζωή; Από το 1993 φαινόταν πως ίσως και να μπορούσε. Το Newsweek έγραψε τότε ένα άρθρο που επιβεβαίωνε την επιστημονική αληθοφάνεια του Jurassic Park, επισημαίνοντας το γεγονός ότι – κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων – δύο επιστήμονες του Μπέρκλεϋ ανακοίνωσαν ότι είχαν κλωνοποιήσει DNA μελισσών 40 ετών, αφού βρήκαν το έντομο διατηρημένο στο κεχριμπάρι.
«Αυτή η ταινία εξαρτάται από την αξιοπιστία», είχε δηλώσει ο Σπίλμπεργκ στο Newsweek. «Η αξιοπιστία της υπόθεσης – ότι οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη ζωή μέσω της κλωνοποίησης – είναι αυτή που επέτρεψε να γυριστεί η ταινία».
Αλλά υπήρχαν προβλήματα ακόμη και τότε. Για την αναπαραγωγή ενός γονιδιώματος δεινοσαύρων, χρειάζονταν δισεκατομμύρια δομικά στοιχεία του DNA, ζεύγη βάσεων. Όμως κανένα από τα αρχαία DNA που είχαν μαζευτεί δεν είχε περισσότερα από 250. Επιπλέον, υπήρχε ένα ακόμη εμπόδιο στην πραγματοποίηση του Jurassic Park: Κανείς δεν είχε βρει ποτέ κανένα DNA δεινοσαύρου.
Επιστήμονες όμως, τώρα, 28 χρόνια μετά, εκτιμούν πως ίσως και να έχουν στα χέρια τους τον πρώτο προϊστορικό γενετικό κώδικα. Οι ειδικοί αναλύοντας ένα απολίθωμα θεωρούν πως είναι πιθανό να περιέχει DNA δεινοσαύρου.
Τώρα, η έρευνα βρίσκεται στη διαδικασία απόσπασης των πληροφοριών από το απολίθωμα, το οποίο είναι κομμάτι από ένα χόνδρο στο μηρό του δεινόσαυρου Καυδιπτέρυξ. Όπως ακριβώς, δηλαδή, συνέβη και στο πετυχημένο φιλμ Jurassic Park με τα κουνούπια που είχαν παγιδευτεί σε κεχριμπάρι.
Ο Καυδιπτέρυξ ήταν ένα φτερωτό είδος στο μέγεθος ενός παγονιού. Το εύρημα ήταν άριστα συντηρημένο σε ηφαιστειακή τέφρα, ανέφεραν χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο ζώο ζούσε στη Γη πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες. Θεωρούν, δε, πως στην όψη δεν έπρεπε να διαφέρει και πολύ από έναν Βελοσιράπτορα, αν και σε μικρότερο μέγεθος.
Η ανακάλυψη του απολιθώματος έγινε πριν από μερικούς μήνες στη Βόρεια Κίνα από μια ομάδα ανασκαφών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Οι ανασκαφείς υποστήριξαν πως το εύρημα είναι μοναδικό. Τα κύτταρα του Καυδιπτέρυξ, υποστηρίζουν πως ορυκτοποιήθηκαν και κατέληξαν ότι ορισμένα από αυτά μπορεί και να περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες και να μην αλλοιώθηκαν.
Μάλιστα, οι επιστήμονες συνέκριναν αυτό που θεωρούν εκείνοι ως γενετικές πληροφορίες του δεινοσαύρου με το DNA από ένα κοτόπουλο και βρήκαν ομοιότητες, όσον αφορά στους έλικες και σε πρωτεΐνες.
«Φυσικά και μας ενδιαφέρει να το ερευνήσουμε περισσότερο γιατί στα ορυκτοποιημένα κύτταρα θα βρίσκεται το περισσότερο DNA, αν και εφόσον έχει διατηρηθεί. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και ίσως τελικά να καταφέρουμε να ανακατασκευάσουμε μια ακολουθία DNA. Ίσως να κάνω λάθος, ίσως, όμως, να έχω και δίκιο», ανέφερε η Καθηγήτρια Αλίντα Μπεϊλούλ.