Η κυβέρνηση του Ισημερινού θα αναπτύξει 3.600 αστυνομικούς και στρατιωτικούς ως ενισχύσεις για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» όλων των φυλακών της χώρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή (1/10) η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αλεχάντρα Βέλα.
Η κυβέρνηση θα αναπτύξει «3.600 μέλη της εθνικής αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων μόνιμα και καθημερινά σε όλες τις φυλακές του Ισημερινού», προκειμένου να «εγγυηθεί την ασφάλεια», δήλωσε η Βέλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κίτο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο 118 κρατουμένων σε βίαιες ταραχές μεταξύ συμμοριών σε μια φυλακή στο Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).
Αργά χθες το βράδυ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τα επεισόδια αυτήν της εβδομάδας αυξήθηκε σε 118 από 116. Εβδομήντα εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Από την πλευρά της, η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισημερινού SNAI έγραψε στο Twitter ότι η αστυνομία συνεχίζει την ταυτοποίηση θυμάτων, την ώρα που δεκάδες συγγενείς κρατουμένων έχουν συγκεντρωθεί έξω από το νεκροτομείο της Γουαγιακίλ αναζητώντας πληροφορίες για τους δικούς τους.
Ανάμεσά τους, η Κάρεν Ζαμπράνο, που έχει περάσει τρεις ημέρες έξω από το νεκροτομείο για να αναγνωρίσει το πτώμα του 23χρονου αδελφού της, τον οποίο, όπως η ίδια ισχυρίζεται, βάσει ενός βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκεφάλισαν. Οι αρχές λένε πως τουλάχιστον 6 θύματα έχουν αποκεφαλιστεί.
«Αισθάνομαι πόνο, οργή και ανημποριά. Δεν μπορώ να θάψω τον αδελφό μου ακόμα κι αν γνωρίζω πως είναι νεκρός», είπε η 32χρονη γυναίκα.
Χάρη σε χιλιάδες κρατουμένους για την αποσυμφόρηση των φυλακών
Την ίδια ώρα, ο Ισημερινός σχεδιάζει να δώσει χάρη σε έως και 2.000 κρατουμένους προκειμένου να αποσυμφορήσει τα κέντρα κράτησης, μετά τις βίαιες ταραχές με τους 118 νεκρούς, τη χειρότερη εξέγερση σε φυλακές της χώρας.
Ο Μπολιβάρ Γκαρσόν, ο διευθυντής της σωφρονιστικής υπηρεσίας SNAI, δήλωσε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στους πιο ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τους κρατούμενους με αναπηρίες και σοβαρές ασθένειες.
Αυτή τη στιγμή, στις φυλακές του Ισημερινού κρατούνται περίπου 39.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Γκαρσόν.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι πρόσφατες ταραχές προκλήθηκαν από «τη μάχη για τον έλεγχο μεταξύ οργανωμένων εγκληματικών ομάδων».