Μεξικανοί αξιωματούχοι καλούν τους Αϊτινούς μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό κοντά στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας και επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ να τα παρατήσουν και να επιστρέψουν στα σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα για να υποβάλουν εκεί αίτηση για την παροχή ασύλου.

Έως και 14.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αϊτινοί, έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό βόρεια του ποταμού Ρίο Γκράντε κάτω από μια γέφυρα που ενώνει το Μεξικό με τις ΗΠΑ, όμως εκατοντάδες εξ αυτών κατευθύνθηκαν πιο νότια στο Μεξικό αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν τις απελάσεις, στέλνοντας πίσω στην Αϊτή εκατοντάδες ανθρώπους.

Χθες Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αϊτή παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις απελάσεις μεταναστών στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα αυτή της Καραϊβικής που είναι αντιμέτωπη με αύξηση της ανασφάλειας λόγω των ένοπλων συμμοριών, πλήττεται από φυσικές καταστροφές και διέρχεται πολιτική κρίση μετά τη δολοφονία του προέδρου της.

Αϊτινοί μετανάστες στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Οι Αϊτινοί δεν θέλουν να επιστρέψουν στο Μεξικό

Εξάλλου νωρίτερα την εβδομάδα σοκ είχαν προκαλέσει στην κοινή γνώμη εικόνες από έφιππους Αμερικανούς συνοριοφύλακες που χρησιμοποιούσαν κάτι που έμοιαζε με μαστίγια και λάσο για να περιορίσουν τους Αϊτινούς μετανάστες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ωστόσο παράλληλα αυξάνεται η πίεση στον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπάιντεν να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό Ινστιτούτου Μετανάστευσης του Μεξικού (INM) έχει ξεκινήσει να μεταφέρει μετανάστες στη νότια πόλη Ταπατσούλα ώστε να υποβάλουν εκεί αίτηση για την παροχή ασύλου.

Αϊτινοί μετανάστες στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

«Δεν τους διώχνουμε από τη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΝΜ Φρανσίσκο Γκαρδούνο. «Τους απομακρύνουμε από τα σύνορα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού και υγιεινής».

Οι Αϊτινοί όμως που έκαναν το επικίνδυνο και ακριβό ταξίδι από τη Γουατεμάλα ως τη Σιουδάδ Ακούνια του Μεξικού, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το ενδεχόμενο να επιστρέψουν σε μια πόλη όπου ήδη είχαν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου.

Οι ΗΠΑ έχουν επαναπατρίσει στην Αϊτή σχεδόν 2.000 μετανάστες από τον καταυλισμό στο Ντελ Ρίο, που βρίσκεται απέναντι από τη Σιουδάδ Ακούνια, και έχουν συλλάβει σχεδόν 4.000 άλλους, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Στην περιοχή του Ντελ Ρίο παραμένουν περίπου 3.000 μετανάστες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Αϊτινοί μετανάστες στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Τα επίσημα στοιχεία από το Μεξικό δείχνουν ότι οι αιτήσεις παροχής ασύλου που υποβάλουν οι Αϊτινοί είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν δεκτές σε σχέση με αυτές άλλων εθνικοτήτων.

Πέρυσι μόνο το 22% των Αϊτινών που ζήτησαν άσυλο στο Μεξικό είδε την αίτησή του να γίνεται δεκτή, σε σχέση με το 98% των Βενεζουελάνων, το 8%% των κατοίκων της Ονδούρας, το 83% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ και το 44% των Κουβανέζων. Μέχρι στιγμής το 33% των αιτήσεων Αϊτινών μεταναστών έχει γίνει δεκτό.

Αϊτινοί μετανάστες στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ