Πάνω από δέκα χιλιάδες μετανάστες, στη μεγάλη πλειονότητά τους Αϊτινοί, είχαν κατασκηνώσει κάτω από γέφυρα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ανθρωπιστική κρίση που φέρνει σε δυσκολία την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι μετανάστες έφθασαν στη Ντελ Ρίο (Τέξας) περνώντας τον ποταμό Ρίο Γκράντε. Ήταν λιγότεροι από 2.000 στην αρχή της εβδομάδας· είναι πλέον πάνω από 10.500, σύμφωνα με τον δήμαρχο της αμερικανικής παραμεθόριας πόλης, τον Μπρούνο Λοσάνο.

«Κατάγονται κυρίως από την Αϊτή (…) περιμένουν να συλληφθούν από τους συνοριοφύλακες» προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής, εξήγησε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Χθες ο Δημοκρατικός δήμαρχος, ο οποίος προεξοφλεί χιλιάδες επιπλέον αφίξεις, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έκλεισε τη γέφυρα για την κυκλοφορία.

«Οι ακραίες περιστάσεις απαιτούν ακραίες αντιδράσεις», είπε στην εφημερίδα Texas Tribune: «υπάρχουν έγκυες, άνθρωποι που λιποθυμούν εξαιτίας της θερμοκρασίας, που είναι λίγο επιθετικοί κι αυτό είναι φυσιολογικό έπειτα από όλες αυτές τις ημέρες με καύσωνα».

Παρά τις εκκλήσεις του να υπάρξει «ταχεία δράση της (σ.σ. ομοσπονδιακής) κυβέρνησης», ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπουργοί του σιωπούν.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική συνοριοφυλακή διαβεβαίωσε ότι αύξησε το προσωπικό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο «ασφαλή, ανθρώπινο και συντεταγμένο» η κατάσταση, ότι διένειμε πόσιμο νερό και σερβιέτες στους μετανάστες, ενώ εγκατέστησε φορητές χημικές τουαλέτες.

Αφού συλληφθούν, οι ενήλικοι, οι οποίοι «στη μεγάλη πλειονότητά τους φθάνουν μόνοι», καθώς και «αρκετές οικογένειες», πρόκειται «να επαναπροωθηθούν δυνάμει υγειονομικού κανονισμού» που είχε υιοθετηθεί όταν εκδηλώθηκε η πανδημία για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε.

Όμως ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την Πέμπτη την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν να μην προχωρά πλέον σε επαναπροωθήσεις οικογενειών επικαλούμενη το πλαίσιο αυτό, κάτι που ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα για τις αρχές, αντιμέτωπες ήδη με μεταναστευτικές ροές ιστορικών διαστάσεων στα σύνορα με το Μεξικό. Χθες Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε έφεση στη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

«Καταστροφή»

Πάνω από 1,3 εκατ. μετανάστες έχουν συλληφθεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού αφότου ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, αριθμός άνευ προηγουμένου την τελευταία 20ετία.

Η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση κατηγορεί εδώ και μήνες τον κ. Μπάιντεν ότι προκάλεσε «μεταναστευτική κρίση» χαλαρώνοντας τα μέτρα του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγιστάνας είχε μετατρέψει την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης σε άρμα μάχης του.

Η κατάσταση στη Ντελ Ρίο της προσφέρει νέα πυρομαχικά. Αφού επισκέφθηκε την πόλη, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατήγγειλε την «καταστροφή που προκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν».

Κατ’ αυτόν, οι μετανάστες βρίσκονται κάτω από τη γέφυρα «επειδή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε την πολιτική απόφαση να ακυρώσει τις πτήσεις επαναπατρισμού στην Αϊτή» μετά τη δολοφονία τον Ιούλιο του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, που επέτεινε το χάος στο νησί των Αντιλλών.

Οι υπήκοοι της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου παραμένουν μικρή μειονότητα των μεταναστών που φθάνουν παράτυπα στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται τους τελευταίους μήνες.

«Ανησυχητική»

Πολλοί Αϊτινοί που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 (πάνω από 200.000 νεκροί) εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ιδίως στη Βραζιλία. Όμως η εύρεση εργασίας και η ανανέωση της άδειας παραμονής έγινε περίπλοκο εγχείρημα για χιλιάδες εξ αυτών, που αποφάσισαν έτσι να πάρουν τον δρόμο προς τον βορρά.

«Θέλω να συνεχίσω τον δρόμο μου, έχω μια αδερφή στο Μαϊάμι κι άλλη μια στην Ολλανδία», είπε ο Ντομίνγκ Πολ, 40χρονος Αϊτινός που έζησε πέντε χρόνια στη Χιλή και συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο πρόσφατα στην Ταπατσούλα, στο Μεξικό.

Φωνές στις τάξεις των Δημοκρατικών, ευαισθητοποιημένες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ιδίως οι αϊτινοί μετανάστες, υψώνονται για να ζητήσουν από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να διευθετήσει το ταχύτερο την κρίση στη Ντελ Ρίο.

«Αυτοί οι αϊτινοί μετανάστες ήδη υπέστησαν πολλά δεινά στο επικίνδυνο ταξίδι τους προς τα σύνορά μας», ανέφερε μέσω Twitter η Ιλχάν Ομάρ, μορφή της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού κόμματος. «Η έλλειψη της αίσθησης του επείγοντος όσον αφορά το να τους προσφερθεί βοήθεια είναι ανησυχητική», πρόσθεσε.