Η σχέση της Βρετανίας με τη Γαλλία είναι ακλόνητη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας σε ερώτηση για το νέο αμυντικό σύμφωνo με την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (AUKUS) που ακυρώνει μια υπάρχουσα γαλλοαυστραλιανή συμφωνία για υποβρύχια.
Η Γαλλία αντέδρασε οργισμένα στα χθεσινά νέα για τη συμφωνία αυτή, που θα βοηθήσει την Αυστραλία να αποκτήσει υποβρύχια με πυρηνική πρόωση από τις ΗΠΑ, και αχρηστεύει μια συμφωνία ύψους 40 δισεκ. δολαρίων για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων, όπως μεταδίδει το Reuters,
Όμως, όταν ρωτήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων για τις σχέσεις με τη Γαλλία, ο Τζόνσον είπε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση: «Η σχέση μας με τη Γαλλία, η στρατιωτική σχέση μας με τη Γαλλία… είναι ακλόνητη».
«Στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο με τους Γάλλους, είτε πρόκειται για το Σαχέλ, όπου διεξάγουμε μια κοινή επιχείρηση εναντίον τρομοκρατών στο Μαλί, είτε για την Εσθονία, όπου έχουμε αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη επιχείρηση του ΝΑΤΟ».
Το αμυντικό σύμφωνο έχει προκαλέσει επίσης την οργή της Κίνας, η οποία υποστηρίζει ότι θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ρώτησε τον Τζόνσον πώς μπορεί να εγγυηθεί ότι η κίνηση αυτή δεν θα επιδεινώσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα.
Ο Τζόνσον απάντησε: «Νομίζω πως είναι σημαντικό για τη Βουλή να καταλάβει ότι η AUKUS δεν έχει σκοπό να είναι ανταγωνιστική προς οποιαδήποτε άλλη δύναμη… αντανακλά απλώς τη στενή σχέση που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Αυστραλία».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η νέα συμφωνία θα επιταχύνει την ανάπτυξη προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών: «Ενώ η σύμπραξή μας θα αρχίσει με υποβρύχια [που κινούνται] με πυρηνική ενέργεια, τώρα που έχουμε δημιουργήσει την AUKUS περιμένουμε ότι θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη άλλων προηγμένων αμυντικών συστημάτων μεταξύ των οποίων στην κυβερνητική, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην κβαντική υπολογιστική και στις υποθαλάσσιες ικανότητες».