Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει επισήμως το καθεστώς των ταλιμπάν, αλλά η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια θα καθορίσει τους όρους που θα τεθούν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ένωσης. Ο Ανζε Λόγκαρ σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός των ταλιμπάν τρομοκρατικής οργάνωσης από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σημαίνει ότι η αναγνώριση των ταλιμπάν δεν αποτελεί μόνο διπλωματικό, αλλά και νομικό, θέμα.
«Απέχουμε πολύ από την διευθέτηση του θέματος αυτού», πρόσθεσε παραπέμποντας το ζήτημα σε δύο προγραμματισμένες συνόδους κορυφής τον Οκτώβριο.
Η αναγνώριση μίας κυβέρνησης των ταλιμπάν από τις άλλες χώρες συνδέεται με σημαντικές συνέπειες, όπως η πρόσβαση του Αφγανιστάν στην ξένη βοήθεια από την οποία εξαρτάται η χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο μεγαλύτερος χορηγός παγκοσμίως.
«Η βοήθεια είναι ο μοχλός πίεσης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. «Για το Αφγανιστάν και την οικονομία του, χωρίς την βοήθεια, το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι για τους πολίτες της χώρας, αλλά υπάρχει επίσης θέμα προϋποθέσεων».
Ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Λιουμπλιάνα δεν είναι ανοικτή σε προτάσεις για την εισδοχή δεκάδων χιλιάδων αφγανών προσφύγων που φεύγουν από την χώρα τους και μιλώντας για λογαριασμό της Ενωσης δήλωσε ότι προς το παρόν η δέσμευση αφορά τους πρόσφυγες που εργάσθηκαν με ευρωπαϊκές δυνάμεις, κυβερνήσεις και θεσμούς στο Αφγανιστάν.
«Η θέση μας είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να υπερβούμε τις δεσμεύσεις μας που συνδέονται με την αλληλεγγύη με τους ντόπιους και τις οικογένειές τους που εργάσθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ για να σώσουν τις δικές μας ζωές».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την χορήγηση βοήθειας 300 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021 και 2022 και επιδιώκει την μετεγκατάσταση περί των 30.000 Αφγανών, αλλά η πρόταση χρειάζεται την υποστήριξη των χωρών μελών.
Ταλιμπάν: Θα βασιστούμε σε οικονομική βοήθεια από την Κίνα
Μετά την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν θα βασιστούν κυρίως σε χρήματα από την Κίνα, δήλωσε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο εκπρόσωπος του κινήματος Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.
«Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός μας εταίρος και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και τεράστια ευκαιρία για εμάς επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ξαναχτίσει τη χώρα μας» είπε ο Μουτζαχίντ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού –ένα γιγαντιαίο έργο υποδομής με το οποίο η Κίνα επιθυμεί να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της ανοίγοντας εμπορικούς δρόμους–θεωρείται πολύ σημαντικό από τους Ταλιμπάν.
Ως αποτέλεσμα την κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και της χαοτικής αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τις τελευταίες εβδομάδες οι δυτικές χώρες έχουν περιορίσει σημαντικά την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.
Με τη βοήθεια της Κίνας οι Ταλιμπάν θα επιχειρήσουν την οικονομική ανάκαμψη, είπε ο εκπρόσωπός τους.
Υπάρχουν «πλούσια ορυχεία χαλκού στη χώρα, τα οποία, χάρη στους Κινέζους, μπορούν να επαναλειτουργήσουν και να εκσυγχρονιστούν. Επιπλέον, η Κίνα είναι το διαβατήριό μας στις αγορές όλου του κόσμου».
Ο Μουτζαχίντ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γυναίκες θα επιτρέπεται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια στο μέλλον και ότι θα μπορούν να εργάζονται ως νοσηλεύτριες, στην αστυνομία ή ως βοηθοί στα υπουργεία, αλλά απέκλεισε τη δυνατότητα υπουργοποίησής τους.
«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις καλές σχέσεις μας με την Ιταλία και ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή σας θα αναγνωρίσει την ισλαμική μας κυβέρνηση. Ελπίζω ότι αυτή η συνέντευξη θα ενισχύσει τους διπλωματικούς και πολιτικούς μας δεσμούς και ότι η Ιταλία θα ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της στην Καμπούλ», είπε.