Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα εφάπαξ πληρωμές σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, προκαλώντας την αντίδραση των επικριτών του, οι οποίοι δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή σχεδιάστηκε για να τους ενθαρρύνει να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα.
Η εφάπαξ αυτή πληρωμή των 15.000 ρουβλίων (173 ευρώ) θα δοθεί τον Σεπτέμβριο σε πυροσβέστες, αξιωματικούς της αστυνομίας, εισαγγελίες και στρατιώτες, αλλά και σε άλλους σύμφωνα με τα δυο διατάγματα που υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος και τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Τα διατάγματα αναφέρουν ότι οι πληρωμές αυτές έχουν προγραμματισθεί για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες αυτών που θα τις λάβουν.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου τον περασμένο μήνα υποσχέθηκε παρόμοιες πληρωμές στους συνταξιούχους, πολλοί από τους οποίους έχουν πληγεί από τις αυξήσεις των τιμών στα είδη διατροφής και τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 6,5%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας που ήταν το 4%.
Ο Κιρίλ Ρόγκοφ, πολιτικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος μερικές φορές ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy ότι οι πληρωμές αυτές συνιστούν στοχευμένες δωροδοκίες βασικών ομάδων ψηφοφόρων στις οποίες βασίζεται ο Πούτιν για να παραμείνει στην εξουσία.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι οι πληρωμές αυτές σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τις εκλογές.
Ο ηλικίας 68 ετών Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός από το 1999.
Ο ίδιος συνέβαλε στην ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», το οποίο αναμένεται να διατηρήσει την κυριαρχία του στις εκλογές του επόμενου μήνα παρά την πτώση της δημοτικότητάς του, η οποία τροφοδοτήθηκε από τα χρόνια στασιμότητας στην οικονομία ή την μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
Στο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, ο Πούτιν υποσχέθηκε πρόσθετες δαπάνες για έργα υποδομών, για την εκπαίδευση και την υγεία που αποσκοπούν στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου.
Nωρίτερα φέτος ο Πούτιν ενέκρινε σχετικό νόμο που απαγορεύει στα μέλη των ομάδων που θεωρούνται εξτρεμιστικές, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές.
Οι επικριτές του λένε ότι η νομοθεσία αυτή σχεδιάστηκε για να εξουδετερωθεί η αντιπολίτευση στην «Ενιαία Ρωσία». Το Κρεμλίνο από την μεριά του αρνείται ότι η καταστολή έχει πολιτικά κίνητρα.