Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν μια διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους, την Τρίτη, όμως η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση για το θέμα αυτό.

Την πληροφορία αυτή μετέφεραν στο AFP, νωρίτερα την Παρασκευή, Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ηγεσία του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου, θέλει κι οι άλλες χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους και μετά τις 31 Αυγούστου. Το ίδιο ισχύει και για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την πρεσβεία και οι τελευταίοι διπλωμάτες που παρέμεναν στο Αφγανιστάν αναμένεται να απομακρυνθούν σύντομα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ωστόσο, καθώς οι στρατιώτες θα αποχωρήσουν οριστικά στις 31 Αυγούστου, κατά τη συμφωνημένη ημερομηνία, όπως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των διπλωματών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν, άλλωστε, ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ασφάλεια των διπλωματών.

Μια απόφαση για το θέμα αυτό ενδέχεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή ώρες προτού να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης, σύμφωνα με το AFP.

*Φωτογραφία αρχείου