Η Τουρκία ολοκλήρωσε την επιχείρηση αποχώρησης όλων των στρατιωτών και των πολιτών της από το Αφγανιστάν, εκτός από μια μικρή «τεχνική ομάδα» που έμεινε πίσω, ανακοίνωσε απόψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια μάχη «τρομοκρατικών οργανώσεων» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα αυτήν.

«Κάναμε αυτό για το οποίο ήμασταν υπεύθυνοι και από απόψε, όλο το προσωπικό μας έχει αποσυρθεί», είπε ο Ερντογάν, από το Σαράγεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Θα παραμείνει», στο Αφγανιστάν, «μόνο μία μικρή τεχνική ομάδα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι δεν είναι ξεκάθαρο «τι είδους σύγκρουση» θα έχουν οι Ταλιμπάν με το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν. «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι πρόκειται για μια μάχη μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων», επεσήμανε.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν βοήθεια από την Τουρκία

Νωρίτερα, δύο το Reuters μετέδωσε ότι η Τουρκία δεν θα βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων, εκτός και αν οι Ταλιμπάν συμφωνήσουν να υπάρχει τουρκική ασφάλεια, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, που εδρεύει στο Κατάρ, επικαλούμενο μια πηγή των Ταλιμπάν, είπε, πάντως, ότι η Τουρκία ενέκρινε το αίτημά τους να αναλάβουν τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν τεχνική βοήθεια και από το Κατάρ, για τον ίδιο λόγο.