Σε αντίθεση με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ έρχονται οι της τουρκικής αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Σε συνέχεια της κοινής δήλωσης που εξέδωσαν χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, η εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι «οι επιδρομές της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Τύπου στην Τουρκία δεν συνάδουν με την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης που αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατίας. Η Επιτροπή αναμένει πως θα επικρατήσει η αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας και υπενθυμίζει το αναφαίρετο δικαίωμα για μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, σε περίπτωση οποιασδήποτε υποτιθέμενης παράβασης, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων».

Η Μ. Κοτσίγιαντσιτς υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα η Φ. Μογκερίνι, ο Επίτροπος Χαν και ο Κύπριος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανθρωπιστικών υποθέσεων, Χρίστος Στυλιανίδης επισκέφθηκαν την Τουρκία, απ’ όπου έστειλαν σαφές μήνυμα για την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ. «Αυτό που είδαμε χθες έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ», ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Αναμένουμε από την Τουρκία να κάνει πράξη την ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση που επέδειξαν οι ιθύνοντες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα».

Πριν από την επίσκεψη, αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει ότι το ταξίδι αυτό αποτελεί «μια μεγάλη πολιτική επένδυση. Δεν πρόκειται για δώρο – γίνεται επειδή είναι προς το συμφέρον μας». Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι η επίσκεψη αποτελεί απάντηση στις λίγες υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκές επαφές με την Τουρκία, σε σχέση με τον αριθμό των επισκέψεων που πραγματοποιούνται από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι επεμβάσεις των τουρκικών αρχών στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και το αδιέξοδο στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας αναμένεται να τεθούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διεύρυνση της ΕΕ που γίνεται κάθε Δεκέμβριο.

Εξάλλου, τις συλλήψεις των εκπροσώπων του Τύπου καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. «Είναι απαράδεκτο για μια δημοκρατική και σύγχρονη χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας να προχωρεί σε μαζικές συλλήψεις εκπροσώπων του Τύπου», τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζάνι Πιτέλα. «Πάντα στηρίζαμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά οι πρόσφατες τάσεις των τουρκικών Αρχών είναι πλήρως ασυμβίβαστες με τις αξίες μας. Το χειρότερο, δε, είναι ότι δίνουν τρανταχτά επιχειρήματα στους πολέμιους της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση των σοσιαλιστών σχολιάζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του σε λάθος κατεύθυνση και μακριά από την Ευρώπη. «Μια κατάσταση που θα φέρει μόνο ζημιογόνα αποτελέσματα για τη χώρα, όσον αφορά την πολιτική και οικονομική συνεργασία της με την ΕΕ και κανένα όφελος», επισημαίνουν οι σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις τουρκικές φυλακές κρατούνται πάνω από 70 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και Κούρδοι με την κατηγορία της τρομοκρατίας.