Κάθε τόσο βγαίνουν «στο σφυρί» πολύ ιδιαίτερα αντικείμενα, άλλοτε λόγω της σπανιότητας τους (και κατά συνέπεια της αξίας τους), όπως το μπλε διαμάντι που αγόρασε πρόσφατα ένας Κινέζος έναντι 26 εκατ. ευρώ, κι άλλοτε λόγω του ιδιαίτερου φορτίου που φέρουν, όπως το βραβείο Νόμπελ του «πατέρα» του DNA Τζον Γουάτσον, που αγόρασε ο δισεκατομμυριούχος Αλίσερ Ουσμάνοφ… για να το επιστρέψει στον αρχικό κάτοχό του.
Έχοντας ως «φόντο» την ιστορία των επιστημών, δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο περίεργα αντικείμενα που τέθηκαν ποτέ σε δημοπρασία, όπως παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της ιστοσελίδας Live Science.
1. Apple-1 Computer
Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams έβγαλε «στο σφυρί» τον πρώτο Apple-1 υπολογιστή, στο πλαίσιο της πρώτης δημοπρασίας που διοργάνωσε ποτέ γύρω από το χώρο της ιστορίας των επιστημών, τον περασμένο Οκτώβρη.
2. Manhattan Project
Τα παράθυρα που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του περίφημου προγράμματος με την κωδική ονομασία «Πρόγραμμα Μανχάταν» (Manhattan Project) είχαν πάχος 6 ίντσες. Το χοντρό γυαλί αποσκοπούσε στην προστασία των επιστημόνων από την ακτινοβολία κατά τη διάρκεια των πειραμάτων για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Το παράθυρο αποτιμάται περίπου στο μισό εκατομμύριο δολάρια, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
3. Γράμμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Ένα γράμμα που «υπογράφει» ο Άλμπερτ Αϊνστάιν με χρονολογία το 1929 εκτιμήθηκε περίπου στα 3.000 δολάρια.
4. Η συλλογή του αστρονόμου George Ritchey
Ο George Willis Ritchey ήταν ένας πρωτοποριακός αστρονόμος του 19ου αιώνα. Η συλλογή φωτογραφιών και βιβλίων του εκτιμήθηκε κοντά στο μισό εκατομμύριο δολάρια.
5. Πρώτο ηλεκτρικό πληκτρολόγιο
Ο φυσικός Hermann von Helmholtz κατασκεύασε ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά πληκτρολόγια. Η αξία του υπολογίζεται στα 30.000 δολάρια.
6. Ένα γράμμα του Κάρολου Δαρβίνου
Ο Κάρολος Δαρβίνος μελετούσε τις πεταλίδες όλη του τη ζωή. Σε αυτή την επιστολή προς κάποιον που ήταν «μάρτυρας» της σεξουαλικής αναπαραγωγής των πεταλίδων, ο Δαρβίνος γράφει ότι θα του ήταν «εξαιρετικά ευγνώμων» αν του παρέθετε μια λεπτομερή περιγραφή της πράξης.
7. Αντίγραφο της «Καταγωγής των Ειδών»
Το αντίγραφο του περίφημου βιβλίου του Κάρολου Δαρβίνου «Περί της Καταγωγής των Ειδών» τυπώθηκε το 1859 και η αξία του υπολογίζεται περίπου στα 25.000 δολάρια.