Την πεποίθηση ότι το άγαλμα, το οποίο δάνεισε η Μεγάλη Βρετανία, θα επιστρέψει και πάλι στη βάση του αφού εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο, εξέφρασε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας είπε ότι τα δύο μουσεία μοιράζονται την εμπιστοσύνη, αλλά και το πνεύμα συνεργασίας, εν μέσω φόβων ότι οι κακές διπλωματικές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιστροφή του αγάλματος στο βρετανικό μουσείο.
Ο Κάμερον υπεραμύνθηκε της απόφασης να δανείσει η χώρα του το έργο τέχνης για πρώτη φορά, λέγοντας ότι η ρωσική έκθεση θα είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.
«Πάντως, η απρόσμενη κίνηση απειλεί να κλιμακώσει σε επίπεδο διπλωματικού επεισοδίου τις σχέσεις με την Ελλάδα, με δεδομένη την μακροχρόνια επιθυμία των Ελλήνων να δουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέφουν στη χώρα τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Telegraph.
Από την πλευρά του, ο Έντι Ο Χάρα, πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επανένωση των Μαρμάρων, είπε ότι ήταν “έξω φρενών” με την απόφαση, προσθέτοντας: «Είναι τουλάχιστον αναίσθητη η συγκεκριμένη κίνηση και στη χειρότερη περίπτωση, ειλικρινά προκλητική».
Οργή Σαμαρά
Την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης ένα από τα «ελγίνεια μάρμαρα» που εκλάπησαν από την Ακρόπολη και εκτίθενται στο Λονδίνο.
«Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να “δανείσει” ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη» δήλωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί “αμετακίνητων” γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο “επιχείρημά” τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει».
Ο Αντώνης Σαμαράς, στην ανακοίνωσή του, κάνει επίσης λόγο για ανεκτίμητη αξία των γλυπτών και υπενθυμίζει ότι αυτά «υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας».
Διευθυντής βρετανικού μουσείου: Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ενθουσιασμένη
Ο διευθυντής του βρετανικού μουσείου Νέιλ Μακγκρέγκορ, ερωτώμενος σχετικά με το δανεισμό του αγάλματος από το BBC απάντησε πως: «η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ενθουσιασμένη που ένα από ελγίνεια γλυπτά θα εκτεθεί στο Ερμιτάζ» και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαφημιστεί η Ελλάδα.
«Ελπίζω ότι οι Έλληνες θα χαρούν που ένα πολύ μεγάλο κοινό θα μπορέσει να δει τα μεγάλα δημιουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας. Άνθρωποι που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή το Λονδίνο θα μπορούν τώρα στη Ρωσία να καταλάβουν και να δουν το μεγαλείο αυτών των αγαλμάτων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα δάνειζε το συγκεκριμένο άγαλμα σε ελληνικό μουσείο απάντησε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε τα ελγίνεια, φτάνει να είναι εφικτή η μεταφορά τους, να υπάρχει σοβαρός λόγος για να εκτεθούν κάπου αλλού, εκεί που θα πάνε να είναι ασφαλή και να υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο». Υποστήριξε παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να τα δανειστεί.