Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τήρηση των ειρηνευτικών συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Μινσκ στις αρχές Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων Ουκρανών αυτονομιστών με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
«Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν είναι τέλειες, αλλά είναι βασικές συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν», τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος, οι δηλώσεις του οποίου μεταφράστηκαν στα ουκρανικά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα για «κατάφωρη παραβίαση» των συμφωνιών αυτών.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και χρησίμευσαν ως βάση για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, συνέβαλαν αρχικά στη διακοπή των μαχών στο μεγαλύτερο μέρος της γραμμής του μετώπου.
Ωστόσο αυτή η κατάπαυση του πυρός αποκτά όλο και πιο εικονικό χαρακτήρα, καθώς κανένα από τα σημεία που προβλέπονται στις συμφωνίες του Μινσκ, που αφορούν επίσης τον έλεγχο των συνόρων ή την αποχώρηση των εμπολέμων από τη γραμμή επαφής, δεν εφαρμόζεται πραγματικά.
«Η ένταση έχει αυξηθεί στις ανατολικές περιοχές. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεραστεί» η κρίση, υπογράμμισε ο Στάινμαγερ ο οποίος θα μεταβεί αργότερα σήμερα στη Μόσχα.
«Πηγαίνω στη Μόσχα για να εξασφαλίσω ότι οι διαπραγματεύσεις στο Μπρισμπέιν δημιούργησαν ένα ευνοϊκό κλίμα για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», πρόσθεσε αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αυστραλία όπου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έτυχε πολύ ψυχρής υποδοχής.
Δίπλα στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ειρηνευτική διαδικασία στις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. «Η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη και το ουκρανικό κράτος, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην ανατολική χώρα. Οι συμφωνίες του Μινσκ τηρούνται από την Ουκρανία και παραβιάζονται κατάφωρα από τη Ρωσία».
Το Κίεβο και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τον ρωσικό στρατό ότι έχει αναπτύξει δυνάμεις του και άρματα μάχης στην περιοχή, κατηγορίες που απορρίπτει η Μόσχα, την ώρα που η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 4.000 ανθρώπων από τα μέσα Απριλίου.