Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στη Γουινέα μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλφά Κοντέ νίκησε στις προεδρικές εκλογές και ο αντίπαλός του, ο οποίος αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, κατηγόρησε τις αρχές για «βαρβαρότητα».
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γουινέας κατηγορήθηκαν για χρήση υπέρμετρης βίας καθώς ο απολογισμός των νεκρών από την Δευτέρα έφθασε τους τέσσερις νεκρούς και συνολικά, μαζί με τα θύματα του πρώτου γύρου, τους τουλάχιστον έξι στην διάρκεια της διαδικασίας. Δεκάδες τραυματίστηκαν στην ένταση που ακολούθησε τον δεύτερο γύρο των εκλογών, που διεξήχθη με καθυστέρηση την 7η Νοεμβρίου.
Ο Κοντέ, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, κέρδισε στον επαναληπτικό γύρο συγκεντρώνοντας το 52,2% των ψήφων, αλλά ο αντίπαλός του Σελού Νταλάν Ντιαλό, ο οποίος φέρεται να κατέλαβε 47,48%, υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο πραγματικός νικητής και ότι υπήρξε τεράστια νοθεία. Ο πρώην πρωθυπουργός προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα πρέπει να επικυρώσει ή να κρίνει άκυρο το αποτέλεσμα.
Χθες, γιορτή της θυσίας για τους μουσουλμάνους, ο Κοντέ έκανε μια “ευχαριστήρια περιοδεία”, χαιρετώντας πλήθη που τραγουδούσαν και τον επευφημούσαν σε τρεις συνοικίες του Κόνακρι όπου κέρδισε. Αλλά η ατμόσφαιρα σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια του Ντιαλό ήταν βαριά, λόγω των βίαιων ταραχών. Ο Ντιαλό είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δείχνουν «άγρια βαρβαρότητα» έναντι των υποστηρικτών του και μελών της φυλής των Φουλάνι. «Έκανα έκκληση για ηρεμία [το βράδι της Δευτέρας]. . . αλλά οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέχισαν να δολοφονούν και να καταστέλλουν με άγρια βαρβαρότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RFI.
Κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι «επιτίθενται σε μια φυλή [τους Φουλάνι] και στους υποστηρικτές του Σελού και τους συμμάχους του».
Ο Κοντέ ανήκει στη φυλή Μαλίνκε.
Ο Ντιαλό κάλεσε τον μεταβατικό πρόεδρο Σεκούμπα Κονατέ να “ζητήσει από τις υπηρεσίες ασφαλείας να σταματήσουν να σκοτώνουν τους ανθρώπους μας, να τους παίρνουν από τα σπίτια τους, να τους φυλακίζουν”.
Πηγή της αστυνομίας ανέφερε ότι ένας άνδρας έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός στρατιώτη χθες. “Υπήρξε μια διένεξη μεταξύ τους, ο άνδρας προσπάθησε να διαφύγει και ο στρατιώτης τον πυροβόλησε στο σβέρκο”, είπε. Στην πόλη Πίτα, στην κεντρική Γουινέα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν όταν, σύμφωνα με πηγή του Ερυθρού Σταυρού, μια ομάδα υποστηρικτών του Ντιαλό λεηλάτησαν δύο σπίτια και ένας περίοικος που ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο άνοιξε πυρ εναντίον τους.
Την Δευτέρα, αυτόπτες είπαν ότι στρατιώτες σκότωσαν έναν άνδρα και τραυμάτισαν πολλούς άλλους, ενώ άλλος ένας πολίτης σκοτώθηκε σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του Ντιαλό και την αστυνομία στο Κόνακρι πριν ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα. Στρατιώτες και μέλη μιας ειδικής ομάδας αστυνομικών που συγκροτήθηκε για τις εκλογές έκανε περιπολίες σε συνοικίες υποστηρικτών του Ντιαλό χθες Τρίτη, όπως η Ρατομά. Πολίτες είπαν ότι οι στρατιώτες πυροβολούσαν σποραδικά στα τυφλά περνώντας από τη συνοικία.
Από το Ντακάρ, η ερευνήτρια της οργάνωσης Human Rights Watch Κορίν Ντουφκά καταδίκασε την «υπέρμετρη βία» από μέρους των υπηρεσιών ασφαλείας τονίζοντας πως περίπου 30 άνθρωποι με τραύματα από σφαίρες εισήχθησαν στο νοσοκομείο Ντονκά στο Κόνακρι, και οι περισσότεροι δέχθηκαν απευθείας πυροβολισμούς και όχι αδέσποτες σφαίρες.
«Έχουμε συλλέξει επίσης πολλές μαρτυρίες για ανθρώπους που καταδιώχθηκαν ως και μέσα στα σπίτια τους και υπέστησαν άγριους ξυλοδαρμούς από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας», είπε.
Από την άλλη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζαν Μαρί Ντορέ κατηγόρησε υποστηρικτές του Ντιαλό ότι με τη χρήση όπλων λήστεψαν και ξυλοκόπησαν πολίτες και κατέλαβαν λεωφορεία γεμάτα επιβάτες που πήραν ομήρους.
Οι εκλογές στη Γουινέα χαρακτηρίστηκαν «ιστορικές» και είχαν στόχο τον τερματισμό των δικτατορικών και στρατιωτικών καθεστώτων που κυβέρνησαν τη χώρα επί 52 και πλέον χρόνια.
Το Σεπτέμβριο του 2009, στρατιώτες είχαν σφαγιάσει πάνω από 150 άτομα σε στάδιο στο Κόνακρι στην διάρκεια διαδήλωσης κατά της νέας, τότε, στρατιωτικής χούντας, που κατέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2008.
Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει το αποτέλεσμα ο Κοντέ θα γίνει μόλις ο πέμπτος ηγέτης της Γουινέας μετά την ανεξαρτητοποίηση της πρώην Γαλλικής αποικίας το 1958, μιας χώρας που παραμένει απελπιστικά φτωχή παρά τα τεράστια αποθέματα βωξίτη που διαθέτει.
Ο «πατέρας της ανεξαρτησίας» Σέκου Τουρέ κυβέρνησε 26 χρόνια· ο στρατιωτικός Λανσάνα Κοντέ κυβέρνησε 24, ο πραξικοπηματίας Μούσα Νταντίς Καμαρά κυβέρνησε λίγο πάνω από ένα χρόνο, ενώ ο στρατηγός Σεκούμπα Κονατέ έπαιξε ρόλο μεταβατικού προέδρου.
Ο Κοντέ άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει ρόλο στον Ντιαλό στην κυβέρνηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Έχει έρθει ο καιρός. . . με πνεύμα αδελφοσύνης να αντιμετωπίσουμε μαζί και αμέσως τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», είπε στο RFI.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει οκτώ ημέρες για να αποφανθεί σχετικά με την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος.
«Οι ηγέτες πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί μια ατμόσφαιρα ηρεμίας», δήλωσε ο Σαΐντ Ντζινίτ, κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Δυτική Αφρική. «Βλέπω ότι οι δυνάμεις του στρατού προσπαθούν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν επιτυγχάνουν πάντα», πρόσθεσε.