Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εναντίον της αποκαλούμενης Ομάδας Χορασάν, μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και εδρεύει στη Συρία, εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζοντας ότι οι ισλαμιστές σχεδίαζαν να επιτεθούν σε στόχους στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ένας από τους στόχους των επιδρομών αυτών ήταν ο Γάλλος Νταβίντ Νταούντ Ντριζόν, ένας άνδρας που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και ανέλαβε να κατασκευάζει βόμβες για την Ομάδα Χορασάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί, εναντίον πέντε στόχων της Χορασάν, έγιναν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στη Σαρμάντα, στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. «Εξετάζουμε ακόμη το αποτέλεσμα της επίθεσης, όμως έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις» ότι καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές πολλά από τα οχήματα και τα κτίρια όπου στεγάζονταν τα μέλη της οργάνωσης, καθώς και οι εγκαταστάσεις όπου εκπαιδεύονταν και κατασκεύαζαν βόμβες.

«Αναλάβαμε αποφασιστική δράση για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να εξαλείψουμε την ικανότητά τους να δράσουν. Αυτά τα μέλη της Αλ Κάιντα εκμεταλλεύονται τη σύρραξη στη Συρία για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον δυτικών συμφερόντων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως αν ο Ντριζόν σκοτώθηκε πράγματι στην επίθεση αυτή. Ωστόσο, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι είναι νεκρός, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές. «Ο οδηγός ενός οχήματος ακρωτηριάστηκε και πέθανε, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της επιχείρησης. Ένας δεύτερος άνδρας, που φέρεται ότι ήταν ο Ντριζόν, σκοτώθηκε, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Fox News, το πρώτο που μετέδωσε την πληροφορία.

Το NBC επιβεβαίωσε τον θάνατο του Γάλλου εξτρεμιστή, τονίζοντας ότι άλλο ένα μέλος της οργάνωσης σκοτώθηκε επίσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πάντως ότι ένας από τους ηγέτες της Ομάδας Χορασάν, ο Μούχσιν αλ Φάντλι, ο οποίος υπήρξε και στο παρελθόν στόχος αμερικανικών βομβαρδισμών, παραμένει εν ζωή.

Ο 24χρονος Ντριζόν καταγόταν από το Βαν της Βρετάνης και είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του. Το όνομά του αναφέρθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, όταν ο αμερικανικός ειδησεογραφικός όμιλος McClatchy υποστήριξε ότι ένας πρώην πράκτορας των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών είχε ταχθεί στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και μπήκε στο στόχαστρο των αμερικανικών επιδρομών στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα σήμερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι ο διεθνής συνασπισμός εναντίον των τζιχαντιστών έπληξε θέσεις του Μετώπου Αλ Νόσρα στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στο Χαλέπι. Το Μέτωπο Αλ Νόσρα επιβεβαίωσε μέσω Twitter την πληροφορία αυτή, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, «στην πλειονότητά τους άμαχοι».

Ωστόσο η Centcom στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι οι βομβαρδισμοί «δεν έγιναν σε αντίποινα για τις συγκρούσεις μεταξύ του Μετώπου Αλ Νόσρα και της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και δεν στόχευαν το Μέτωπο Αλ Νόσρα στο σύνολό τους».