Μπροστά σε ένα περίεργο θέαμα βρίσκονται εδώ και μερικά 24ωρα οι κάτοικοι του Γίπσλαντ στην Βικτόρια της Αυστραλίας βλέποντας στρώματα ιστών αράχνης να καλύπτουν ολόκληρα χωράφια, λίγο μετά αφού η περιοχή χτυπήθηκε από σοβαρές πλημμύρες, αναφέρει το CNN.
Ο καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Ντίτερ Χότσουλι, επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται ακριβώς σε αυτές τις πλημμύρες. «Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μετά από αυτές», λέει χαρακτηριστικά. «Όταν έχουμε πολύ ισχυρές βροχές και πλημμύρες, αυτά τα ζώα που περνούν τη ζωή τους κρυμμένα μέσα στο έδαφος, πλέον δεν μπορούν να ζήσουν εκεί οπότε μετακινούνται στο υψηλότερο έδαφος», πρόσθεσε.
To φαινόμενο είναι γνωστό ως «αερόστατο» («ballooning»), όταν δηλαδή οι αράχνες ανεβαίνουν σε υψηλό σημείο στα δέντρα αφήνοντας τους ιστούς τους να ίπτανται σαν λεπτές μεταξωτές γραμμές που καλύπτουν ολόκληρες επιφάνειες ή χωράφια.
«Το ταυτόχρονο φύσημα χιλιάδων αραχνών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό χαλί από μετάξι το οποίο ονομάζεται «αραχνιά» και καλύπτει θάμνους ή χωράφια», λένε οι Αρχές και οι επιστήμονες.