Τα πυρά του στις συριακές δυνάμεις έριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που διαπράττουν σφαγές εντός και πέριξ του Χαλεπίου και δήλωσε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει νέα σοβαρή κρίση προσφύγων, εάν η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας πέσει στα χέρια των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.
Την ώρα που οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν επικεντρώσει τις επιδρομές τους στην περιοχή του Κομπάνι, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις τους κατά αντικαθεστωτικών ανταρτικών ομάδων, τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί συμμάχους, στη δυτική και τη βόρεια Συρία, περιλαμβανομένης της περιοχής του Χαλεπίου.
Η Άγκυρα ασκεί πιέσεις προς τον διεθνή συνασπισμό να επεκτείνει την εκστρατεία του για να πλήξει το καθεστώς Ασαντ παράληλλα με το ισλαμικό κράτος, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Συρία εάν ο Μπασάρ αλ-Ασαντ παραμείνει στην εξουσία.
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στο Χαλέπι. Αν και η πόλη δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης, βρίσκεται υπό ακραία πίεση», δήλωσε χθες το βράδυ ο Νταβούτογλου μετά τη συνάντησή του με μέλη της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις του Ασαντ διαπράττουν σφαγές μέσω των βομβαρδσμών με βαρέλια με εκρηκτικά στο Χαλέπι, τμήματα του οποίου βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
«Εάν πέσει το Χαλέπι, εμείς στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη, πολύ σοβαρή , ανησυχητική κρίση προσφύγων. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης», είπε.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες Le Figaro, Washington Post και Al Hayat, τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο Χαλέπι, τη δεύτερη συριακή πόλη που απειλείται τόσο από τις δυνάμεις του ΙΚ , όσο και από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.
«Μετά το Κομπάνι, πρέπει να σωθεί το Χαλέπι», έγραψε ο Λοράν Φαμπιούς.
«Σήμερα το Χαλέπι αντιμετωπίζει την απειλή να βρεθεί ανάμεσα στα βαρέλια με εκρηκτικά του συριακού καθεστώτος και τους σφαγείς του Daech (Ισλαμικό Κράτος)», γράφει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
«Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ και το Daech είναι οι δύο όψεις της ίδιας βαρβαρότητας» που έχουν ως στόχο «την εξόντωση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης». «Εάν εγκαταλειφθεί το Χαλέπι, 300.000 άνδρες,γυναίκες και παιδιά καταδικάζονται σε μία τρομακτική μοίρα: φονική πολιορκία υπό τις βόμβες του καθεστώτος και την βαρβαρότητα των τρομορκατών του Daech», γράφει ο Λοράν Φαμπιούς.
«Η εγκατάλειψη του Χαλεπίου θα καταδικάσει τη Συρία σε πολυετή βία. Θα είναι ο θάνατος κάθε πολιτικής προοπτικής και θα οδηγήσει στον κατακερματισμό της χώρας υπό την ηγεσία όλο και περισσότερο ακραίων αρχηγών και στην εξαγωγή του εσωτερικού χάους της Συρίας προς τους ήδη ευάλωτους γείτονές της, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιορδανία».
«Η Γαλλία δεν μπορεί να δεχθεί ούτε τον κατακερματισμό της Συρίας, ούτε την εγκατάλειψη των κατοίκων του Χαλεπίου σε μία τρομακτική μοίρα. Για τον λόγο αυτόν, μαζί με τους εταίρους μας στον συνασπισμό, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο Χαλέπι. Με δύο ξεκάθαρους στόχους: την ενίσχυση της υποστήριξής μας προς την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση και την προστασία του πληθυσμού από τα δίδυμα εγκλήματα του καθεστώτος και του Daech. Μετά το Κομπάνι, πρέπει να σώσουμε το Χαλέπι», σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών.
Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τον διεθνή συνασπισμό για το γεγονός ότι έχει επικεντρώσει τα αεροπορικά πλήγματα στο Κομπάνι, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η πόλη-κλειδί σήμερα στη Συρία είναι το Χαλέπι.