Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, ο νέος ισχυρός άνδρας της Μπουρκίνα Φάσο, «θα παραδώσει την εξουσία στους πολίτες», δήλωσε σήμερα ο βασιλιάς των Μόσι.

Ο αντισυνταγματάρχης Ζιντά, που διορίστηκε από τον στρατό επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας μετά την παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, επανέλαβε σήμερα στη διάρκεια συνάντησής του με τον βασιλιά των Μόσι, αλλά με πιο ξεκάθαρο τρόπο, τη χθεσινή του δέσμευση για μια μετάβαση «στο συνταγματικό πλαίσιο», «υπό την ηγεσία μιας προσωπικότητας ευρείας αποδοχής».

Ο Ζιντά δέχεται ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από τους δύο πιο ισχυρούς συμμάχους της Μπουρκίνα Φάσο, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, να παραδώσει την εξουσία σε έναν πολίτη.

Ο αντισυνταγματάρχης συνοδευόμενος από έξι στρατιωτικούς επισκέφθηκε τον Μόγκο Ναμπά, τον επικεφαλής της πιο σημαντικής κοινότητας της χώρας, ο οποίος τον δέχθηκε καθισμένος στον θρόνο του και έχοντας στο πλάι του τον αρχιεπίσκοπο Φιλίπ Ουεντραόγκο και τον ιμάμη Σανά, τον επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας.

«Ήρθαν να μας πουν ότι θα παραδώσουν την εξουσία στους πολίτες. Τους ενθαρρύναμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα πρέπει να βρει ξανά την ηρεμία και την ειρήνη προκειμένου να προχωρήσει στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Μόγκο Ναμπά μετά τη συνάντηση.

Ο Ζιντά αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση μετά την έναρξη της πολιτικής κρίσης και παρά την ανακοίνωση του στρατού της Παρασκευής του συντάγματος και τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Η αντιπολίτευση, που συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και της Οικονομικής Κοινότητας των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), περιορίστηκε να εκδώσει μια συγκρατημένη ανακοίνωση, αναφερόμενη σε «έναν αριθμό συζητήσεων που διεξάγονται».

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει τις τελευταίες ημέρες να μεταβιβαστεί η μεταβατική εξουσία σε έναν πολίτη, όμως δεν φαίνεται να είναι αντίθετη στη συμμετοχή κάποιον στρατιωτών στη νέα εκτελεστική εξουσία.

Εξάλλου ο αντισυνταγματάρχης Ζιντά πρότεινε σήμερα να κηρυχθεί μια ημέρα εθνικού πένθους προς τιμή των θυμάτων της πολιτικής κρίσης.

Ο Ζιντά έκανε τις δηλώσεις αυτές με την ευκαιρία μιας επίσκεψής του στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ουαγκαντούγκου.

Περισσότεροι από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην παραίτηση του Κομπαορέ.

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει τον σχηματισμό «μιας επιτροπής έρευνας» για τα βίαια επεισόδια, από τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμος ένας απολογισμός από ανεξάρτητη πηγή.

Στο μεταξύ ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την παροχή βοήθειας στη Μπουρκίνα Φάσο μέχρις ότου «μια σταθερή πολιτική κυβέρνηση, δημοκρατικά εκλεγμένη» «αναλάβει την εξουσία», όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Το 2012-2013 ο Καναδάς προσέφερε αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 40,7 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (28,4 εκατ. ευρώ) στη χώρα.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του «φρόντισε να απομακρύνει» από τη Μπουρκίνα Φάσο τον πρώην πρόεδρο Κομπαορέ.

«Για να επιτραπεί η μετάβαση» στη Μπουρκίνα Φάσο, η Γαλλία «φρόντισε ώστε ο πρόεδρος Κομπαορέ (…) να μπορέσει να απομακρυνθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού» και «φροντίσαμε ώστε να μπορέσει να φύγει θέτοντας στη διάθεσή του όλα τα μέσα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα», εξήγησε ο Ολάντ.

Η αποχώρηση του Κομπαορέ ήταν αναπόφευκτη «για να αποφευχθεί να υπάρξουν δράματα, ταραχές» ή ακόμη «και αιματοχυσία», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο.