Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ να βοηθήσουν τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη να απαλλαγεί από τον “ζουρλομανδύα”, δηλαδή να αλλάξει την ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα, καρδινάλιος Βίνκο Πούλιτς.
Ο καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε συνάντηση με την πρέσβη της Γαλλίας στο Σαράγεβο, Κλερ Μποντονί δήλωσε ότι με τη Συμφωνία του Ντέιτον ορισμένοι λαοί πήραν προνόμια και χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας που υποστηρίζουν τώρα ότι πρέπει να τους αφαιρεθούν.
Ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας υπογράμμισε ότι οι Κροάτες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι στη χειρότερη θέση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της καθολικής εκκλησίας της Βοσνίας, KTA.
«H ΕΕ και οι ΗΠΑ ζητούν από τους πολιτικούς στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη να καταλήξουν σε συμφωνία και να αναθεωρήσουν τη συμφωνία του Ντέιτον. Εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα με την υιοθέτηση της συμφωνίας του Ντέιτον και μας φόρεσαν ‘ζουρλομανδύα’ πρέπει πρώτοι να αρχίσουν να επιλύουν τα προβλήματα» είπε ο καρδινάλιος Βίνκο Πούλιτς.
Οι Κροάτες καθολικοί σιγά σιγά εξαφανίζονται, στον πόλεμο πολλοί εκτοπίστηκαν και τώρα -για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους- αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, τόνισε.
«Εκτός από την αδικία του Ντέιτον, οι πρώην ύπατοι εκπρόσωποι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κάρλος Γουέστεντορπ, Βόλφγκανγκ Πέτριτς και Πάντι Άσνταουν προκάλεσαν μεγάλη αδικία στον κροατικό λαό της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Επιβιώσαμε μετά από 400 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας σε αυτούς τους χώρους και θα επιζήσουμε και την περίοδο της θολής πολιτικής της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία» σημείωσε ο κ. Πούλιτς.
Ο καρδινάλιος υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό των προηγούμενων οργάνων εξουσίας στη χώρα, από τα οποία στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας είχαν αποκλειστεί τα ισχυρότερα κροατικά κόμματα.
Χαρακτήρισε ακόμη καταστροφική τη στάση των αρχών έναντι των πληγέντων από τις πλημμύρες του Μαϊου και εξήγησε ότι στην παροχή βοήθειας μεγαλύτερη συμμετοχή είχαν η Καθολική Εκκλησία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Caritas και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και ότι οι αρχές σε κρατικό και σε επίπεδο οντοτήτων δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για την εξάλειψη των συνεπειών.