Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας.
Επίσης, είπε ότι σήμερα η Σύνοδος θα εστιάσει στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και ακόμα περισσότερο στο θέμα της Λευκορωσίας. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι εξετάζονται κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.
Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς, πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. «Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», πρόσθεσε.
Τέλος, σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, έχει παγώσει, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα.
«Κρατική αεροπειρατεία και τρομοκρατική πράξη» σύμφωνα με τη γερμανική Αριστερά
Ο Γκρέγκορ Γκίζι, ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς (Die Linke) στη Γερμανία και ο επίσης Αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγίας, Μπόντο Ράμελο, χαρακτήρισαν τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ του αεροπλάνου της Ryanair κρατική αεροπειρατεία και τρομοκρατική πράξη αντίστοιχα.
Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς και ιστορικός ηγέτης της, χαρακτήρισε τον εξαναγκασμό σε προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ και την σύλληψη του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ρομάν Προτάσεβιτς ως «πράξη κρατικής αεροπειρατείας», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung.
«Η διεθνής κοινότητα κρατών πρέπει να ξεφύγει συλλογικά από τον φαύλο κύκλο των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, τις οποίες άλλοτε ανέχεται και άλλοτε κατηγορεί. Ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί μπορεί να είναι μόνο ο πολιτικός διάλογος – επίσης με το Μινσκ και πάνω απ ‘όλα με τη Μόσχα», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Καμία καταστολή στην ιστορία δεν βοήθησε τελικά κάποιον ο οποίος κατέχει την εξουσία να αποτρέψει την απομάκρυνσή του από αυτήν. Ο Λευκορώσος Αλεξάντερ Λουκασένκο πρέπει επίσης και αυτός να το αντιληφθεί», επισήμανε ακόμη
Ο Γκίζι υπενθύμισε επίσης «πώς οι ΗΠΑ ανάγκασαν το αεροπλάνο του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μράλες να προσγειωθεί στη Βιέννη το 2013, επειδή η Ουάσιγκτον ήλπιζε λανθασμένα να βρει μέσα τον Έντουαρντ Σνόουντεν και να τον συλλάβει. Και τότε παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο, αλλά προφανώς το γεγονός υποβαθμίστηκε ως ασήμαντο. Δεν υπάρχει πλέον καμία ηθική αρχή που μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το διεθνές δίκαιο. Όποιος παραβίασε το διεθνές δίκαιο χθες δεν μπορεί να κατηγορήσει αξιόπιστα κάποιον που παραβιάζει επίσης το διεθνές δίκαιο σήμερα. Το ίδιο ισχύει για το Κοσσυφοπέδιο και την Κριμαία», όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο Ράμελο καταδίκασε με δριμύτητα τον εξαναγκασμό σε προσγείωση του επιβατικού αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ. «Η κατασκευή μιας δήθεν έκτακτης ανάγκης είναι τελικά μόνο μια ωραιοποιημένη δικαιολογία για να απαχθεί ένα αεροπλάνο. Είναι απλώς τρομοκρατία!», έγραψε στο Twitter.
«Aπό τα αεροπλάνα της Λευκορωσίας θα πρέπει να αποσυρθούν τα δικαιώματα πτήσης ή προσγείωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να απαγγελθούν οι ανάλογες κατηγορίες», πρόσθεσε ο Αριστερός πολιτικός.