Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, όπου πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες κινητοποιήσεις κατά της απόφασης της Κίνας να περιορίσει την ελευθερία των πολιτών στις εκλογές του 2017 για την ανάδειξη του κυβερνήτη της πρώην βρετανικής αποικίας.
Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στο κοινοβούλιο σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ, ο Κάμερον απάντησε ότι είναι σημαντικό ο λαός της πρώην βρετανικής αποικίας να είναι σε θέση να απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα τα οποία ορίζονται στην αγγλοκινεζική συμφωνία που συνήφθη προτού η Βρετανία επιστρέψει στην Κίνα την κυριαρχία επί του Χονγκ Κονγκ, το 1997.
«Είναι σημαντικό η δημοκρατία να δίνει πραγματικές επιλογές», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στη συμφωνία.
«Αναφέρεται σε δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένων του λόγου, του Τύπου, της συνάθροισης, του συνεταιρίζεσθαι, των ταξιδιών, των κινήσεων και φυσικά της απεργίας», υπογράμμισε ο Κάμερον.
«Πρόκειται για σημαντικές ελευθερίες, οι οποίες διασφαλίζοντας από αυτή την κοινή διακήρυξη, και αυτά για τα οποία, πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας», κατέληξε.
Στο μεταξύ ο δισεκατομμυριούχος Λι Κα-σινγκ από το Χονγκ Κονγκ κάλεσε σήμερα τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές που έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης να επιστρέψουν σπίτια τους στις οικογένειές τους, μία ημέρα αφού 45 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από συγκρούσεις με την αστυνομία.
Ο Λι, ο πιο πλούσιος άνδρας στην Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αν καταρρεύσει το κράτος δικαίου στο Χονγκ Κονγκ, αυτό θα προκαλέσει «τη μεγαλύτερη λύπη» στην πόλη.
«Μετά την παράδοση (του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα) το σύστημα “μία χώρα, δύο συστήματα” έχει προστατεύσει τον τρόπο ζωής του Χονγκ Κονγκ», είπε ο Λι.
«Ζητώ από όλους να μην εξωθούνται στα άκρα. Καλώ όλους να μην αφήσουν το σημερινό πάθος να γίνει η λύπη του αύριο. Ειλικρινά ζητώ από όλους να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», υπογράμμισε ο Λι στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τις κινητοποιήσεις.
Ο ογδοντάχρονος ήταν μεταξύ των επιχειρηματιών του Χονγκ Κονγκ που επισκέφθηκαν τον Σεπτέμβριο το Πεκίνο για να συζητήσουν διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και θέματα που αφορούν την πρώην βρετανική αποικία, με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.