Μπορεί να μην είναι εφικτό να ταξιδέψουν στο Ρότερνταμ όπου διεξάγεται η Eurovision αλλά οι Ολλανδοί φίλοι του μουσικού διαγωνισμού τον παρακολουθούν εξ αποστάσεως.
Ο Πέτερ Μπάστον που μένει στο Μπάστον έχει ζήσει από κοντά 8 από τους 10 τελευταίους διαγωνισμούς τραγουδιού της Eurovision. Φέτος, οι περιορισμοί που ισχύουν λόγω κορονοϊού τον απέτρεψαν από το να ταξιδέψει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λάβει μέρος σε αυτή τη γιορτή.
«Πραγματικά μας έχει λείψει από το Τελ Αβίβ, άρα όλοι, χωρίς αμφιβολία, είναι ενθουσιασμένοι που ο διαγωνισμός μπορεί πραγματικά να διεξαχθεί φέτος με οποιαδήποτε μορφή», δήλωσε ο 70χρονος Μπάστον στο Reuters. «Την άλλη μέρα άκουσα τον ημιτελικό μέσω του υπολογιστή μου με ακουστικά. Και πραγματικά ένιωσα σαν να ήμουν εκεί λόγω της βοής του πλήθους, έμοιαζε σαν να ήταν 30.000 αντί για 3.500 στο χώρο του διαγωνισμού» τονίζει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι θαυμαστές της Eurovision, περιορισμένοι στις δικές τους χώρες λόγω της πανδημίας της COVID-19, επικοινωνούν με φίλους και διαδικτυακές κοινότητες για να γιορτάσουν τη μουσική αυτή εκδήλωση.
Η Ολλανδία φιλοξενεί την 65η διοργάνωση αφού ο Ολλανδός τραγουδιστής και συνθέτης Ντάνκαν Λόρενς κέρδισε τον διαγωνισμό του 2019 στο Τελ Αβίβ. Η περυσινή εκδήλωση ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.
Και οι 39 συμμετέχουσες χώρες και οι αποστολές τους υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού πριν μπουν στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Περίπου 3.000 πιστοί φίλοι της Eurovision μπορούν να παρευρεθούν μέσω του δοκιμαστικού σχεδίου των ολλανδικών αρχών για εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρέπει επίσης να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.
Το πάρτι δεν σταματά παρά τα μέτρα
Για τους χιλιάδες λάτρεις της Eurovision στο εξωτερικό, φέτος είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό από κοντά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει το πάρτι.
«Δεν είναι το ίδιο αλλά και πάλι το ζούμε», δήλωσε η 54χρονη Σουηδέζα Ελένα Γιόνσον, ντυμένη στα εθνικά χρώματα της χώρας της.
Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός, τον οποίο παρακολουθούν περίπου 200 εκατ. τηλεθεατές, ακυρώθηκε από τότε που ξεκίνησε το 1956.
Οι φίλοι της Eurovision είδαν τα ταξιδιωτικά τους πλάνα να ακυρώνονται καθώς έκλεισαν τα σύνορα –μεταξύ των οποίων και η Αυστραλή Χέιλι Μπέσελ. Αλλά παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, ‘the show must go on’ (η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί) –με κάποιες δημιουργικές λύσεις.
«Στην πραγματικότητα πετάω για Καμπέρα το Σάββατο το πρωί. Έχω μία πολύ καλή φίλη που είναι επίσης θαυμάστρια της Eurovision…άρα θα το δούμε την Κυριακή το πρωί, στις 5 τα ξημερώματα στο σπίτι της», δήλωσε η Μπέσελ.
Αυτοί που δεν μπορούν να βρεθούν με φίλους και συγγενείς είναι καλοδεχούμενοι στη διαδικτυακή κοινότητα, δήλωσε ο μπλόγκερ της Eurovision Γουίλιαμ Λι Ανταμς.
«Είναι σχεδόν σαν η Eurovision να έγινε η αφορμή για να είναι κανείς πιο κοινωνικός, μια δικαιολογία για να βρεθούμε παρέα», είπε ο ίδιος.