Στην προειδοποίηση πως η διεθνής κοινότητα θα υποφέρει από το Ισλαμικό Κράτος προχώρησε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής αντιτρομοκρατίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας κυρίως το πρόβλημα της επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους χιλιάδων μαχητών.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πολ Λαμπόρντ διευκρίνισε ότι «στο πεδίο υπάρχουν 15.000 ξένοι μαχητές».
«Χιλιάδες θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους: θα πρέπει να τους εντοπίσουμε, να τους ανακρίνουμε, να τους “απολυμάνουμε”… είναι πολλή δουλειά. Οι υπηρεσίες της αστυνομίας δεν μπορούν να τους παρακολουθούν όλους», προειδοποίησε.
«Δεν υπάρχει μαγική λύση, πρέπει να αναμένουμε δύσκολες ημέρες. Πρέπει να κινητοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών, οι θρησκευτικές αρχές, είναι μια μακρόπνοη δουλειά. Πρέπει να λάβουμε ένα σύνολο μέτρων και να γνωρίζετε ότι αυτό παίρνει χρόνο. Θα υποφέρουμε», επέμεινε ο Λαμπόρντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία μιας δομής που προσομοιάζει σε κράτος στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ είναι κάτι το «πρωτοφανές», το οποίο «αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα».
Το ΙΚ «έχει δημιουργήσει δομές που προσιδιάζουν σε κρατικές. Φροντίζουν για την ασφάλεια, για ένα είδος κοινωνικής πρόνοιας, για τα ταχυδρομεία. Είναι πρωτοφανές, κάτι που δεν έκαναν ποτέ στο παρελθόν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Διαθέτουν πόρους, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κάνουν εμπόριο», επεσήμανε ο Λαμπόρντ.
Η δημιουργία του ΙΚ «αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ», εκτίμησε.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διοργάνωσε μια διάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα για να αναφερθεί στην απειλή αυτή, κάτι που δεν γίνεται συχνά. Είναι ένα φαινόμενο που τρομοκρατεί όλο τον κόσμο και το οποίο κινδυνεύει να επεκταθεί: υπάρχει επιθυμία να δημιουργηθεί ένα χαλιφάτο στη βόρεια Νιγηρία, ένα άλλο στο Σάχελ, ίσως ένα στην ανατολική Αφρική, στη νοτιοανατολική Ασία», είπε ο Λαμπόρντ.
Μπροστά σε αυτή την οργάνωση «η διεθνής κοινότητα κάνει αυτό που πρέπει: πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρέπει να τους πολεμήσουμε. Όμως αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση του φαινομένου», κατέληξε.