Μετά τη χώρα μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στο οικονομικό μάτι του ευρωπαϊκού κυκλώνα. Η τελευταία αντιμετώπισε μια απότομη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών τις τελευταίας εβδομάδες, μετά και τις ιρλανδικές εξελίξεις.
«Η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο συνασπισμό που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Λουίς Αμάντο στο εβδομαδιαίο έντυπο Expresso.
«Πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα κατανοούν ότι η άλλη εναλλακτική λύση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι τελικά η αποχώρηση από το ευρώ. Αυτή είναι μια κατάσταση που αναπόφευκτα θα μας αναγκάσουν να εξετάσουμε οι αγορές».
Μεγάλο μέρος της ανησυχίας για τις προσπάθειες της Πορτογαλίας για την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού τις περασμένες εβδομάδες ήρθε από τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011 στη Βουλή.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση που δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο χρειάζεται υποστήριξη από την αντιπολίτευση για να περάσει τον προϋπολογισμό.
Οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν τελικά σε συμφωνία που θα οδηγήσει στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011 κατά την πρώτη του ανάγνωση στο Κοινοβούλιο αυτό το μήνα, αλλά οι επενδυτές παρακολουθούν στενά μέχρι την τελική ψηφοφορία στις 24 Νοεμβρίου.
Οι αναλυτές αμφιβάλουν αν οι Σοσιαλιστές θα αντέξουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους το 2013 ειδικά τώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στα exit polls αλλά σύμφωνα με το πορτογαλικό σύνταγμα δεν μπορούν να γίνουν εκλογές πριν τον Μάιο.